Izložba: The Renewal of Dwelling

 

14/11/2019

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje izložbe The Renewal of Dwelling: European Housing Construction 1945 – 1975, koje će se održati u utorak, 19. studenog 2019., u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 18 sati. Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 20. - 29. studenog 2019.
 
Većina postojećeg stambenog fonda u Europi izgrađena je između 1945. i 1975. U tom se razdoblju naime odvijala obnova Europe nakon razaranja nastalih tijekom Drugog svjetskog rata, a tijekom kasnih 1950-ih započelo je i razdoblje gospodarskog rasta. Izložba predstavlja tematsku različitost europske stanogradnje poslijeratnog razdoblja u komparativnom okviru. Usredotočuje se na pitanje koje zajedničke (međunarodne) teme odražavaju stambene zgrade ovog povijesnog razdoblja te kako se specifične (lokalne) teme mogu povezati sa specifičnim gradovima i grupama arhitekata. Ovo istraživanje tematske različitosti europske stanogradnje temelji se na povijesnoj rekonstrukciji oko sedamdeset izabranih stambenih zgrada iz sedam europskih gradova. Prikazani su projekti iz Bruxellesa, Zagreba, Kölna, Osla, Porta, Lyona i Atene. Izabranim gradovima zajednička je činjenica da pripadaju tzv. drugom redu, tj. nisu velike metropole i njihova je problematika zasjenjena temama međunarodne razine. Istraživani projekti stoga su pragmatičniji i kontekstualniji budući da nisu nužno morali usvojiti ideje međunarodnih arhitektonskih pokreta. Gradovi se, također, nalaze u državama koje su, u različitim omjerima, primile financijsku pomoć u sklopu Marshallova plana nakon Drugog svjetskog rata. Jedan dio potpore usmjeren je u građevinski sektor. Projekti stambene izgradnje europskog poslijeratnog razdoblja na izložbi su podijeljeni u šest tematskih cjelina. Ova se klasifikacija temelji na komparativnom pristupu istraživanju. Fokus nije na pojedinačnim gradovima i kronološkom nizanju zgrada, već na temama koje su oblikovale europsku stanogradnju između međunarodnih rasprava i njihovih lokalnih odjeka. Nacrte, fotografije i dokumentaciju prikazanu na izložbi pripremili su studenti s Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu u sklopu istraživačkog seminara Stanovanje u Europi


Mislim da bi kuće trebale biti najrazrađeniji i najluksuzniji proizvod društva; kuće, a ne spomenici (…) budući da kuće čine 75 % izgrađenog okoliša.  

Takis Zenetos, Takis Ch. Zenetos 1926–1977

Suorganizatori otvorenja:

Pokrovitelji: