Izložba Vinko Uhlik: Uz ostalo i...... slikam

 

28/10/2020

 
 
 
U četvrtak 5. studenoga 2020. u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika: Uz ostalo i...... slikam. 
 
 
Vinko Uhlik rođen je 21. svibnja 1933. u Beogradu. Godine 1952. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti i Arhitektonski fakultet u Zagrebu. 
Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1957., u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1958. do 1961. profesionalno se i intenzivno bavio slikarstvom te izlagao u Zagrebu, Splitu i Bolu na Braču, s grupama Staza, 15 mladih, Zagrebački krug, Likum
Na Arhitektonskom fakultetu diplomirao je kod prof. Vladimira Turine. 
 
Od 1961. do 1966. bio je zaposlen u tvrtki Jugomont. Godine 1966. zaposlio se u arhitektonsko-urbanističkom projektnom birou Projektant, odakle 1967. odlazi u Urbanistički zavod Dalmacije u Splitu, gdje je angažiran na projektu Južni Jadran, nakon čega se vraća u projektni biro Projektant. 
 
Godine 1984. položio je stručni ispit za savjetnika pri Ujedinjenim narodima (agencija HABITAT i DTCD) te je uvršten na popis eksperata UN-a za tri područja: Urban physical planning, Architecture i Landscape Architecture, uz najviši stupanj stručnosti P.5.
Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu zaposlio se 1984. godine kao savjetnik za razvoj, a surađivao je i s prof. Brunom Milićem na studiju Oblikovanje pejzaža. 
Vinko Uhlik umirovljen je 1994., otkad se sve intenzivnije bavi slikarstvom i priređuje samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Postaje i članom Urbanističkog savjeta Zelene akcije u Zagrebu te civilne udruge Glog. 
 
Pred vama su spontani i vrlo vješti slikarski zapisi inteligentnog lirskog opservatora Vinka Uhlika, slikara i graditelja, zaljubljenika u čaroliju morskog ljeta.
 
Ta osjećajna pripadnost auri morskog ljeta, ta nezamisliva iskrenost obožavatelja svjetla i prostranstva toga svega i ničega na obali i na moru, u jasnoći i tajanstvenosti, u siluetama i prividima… I to slikarsko znanje koje sve to pokušava što vjerodostojnije autorskim dojmovima, samootkrićima zapisati – stvorilo je ovaj slikarski ciklus od 50-ak vrijednih slika na papiru.
 
Sve te slike od kojih vam ovom prilikom predstavljamo dvadesetak iz temata Zlarinskih obala i jedrenjaka (nastalih od ljeta 1983. do 1998.) izvedene su tzv. vodenim slikarskim tehnikama, uglavnom akvarelom, ali i temperom i gvašem ili njihovim kombinacijama.
 
Ovaj segment slikarskog rada Vinka Uhlika nedvojbeno pokazuje da je pred nama zreo i autentičan slikar, istančan kolorist, meditativac s izričitim osjećajem za mjeru. 
Da, riječ je o slikaru zaigranom, s teško opisivom ali (znalačkim) okom lako uočljivom unutarnjom kompozicijom  izraženom konstituivnim skladom – skladom (polaznog) motiva i njegova slikarskog traga – metafore. Tako u nevelikim formatima koncentrirano ostvaruje te svoje slikarske jednostavne harmonije – svoja intimistička sazvučja višeg reda, svoj allegretto ma non troppo.
 
I tako Vinko Uhlik najbliži slici na papiru dostojno nastavlja duhovno-izražajni put svojih biografskih prethodnika, svojih profesora Otona Postružnika i Đure Tiljka, ali i drugih naših blistavih poslijeratnih majstora ovih temata i ovih načina. Njihovo novo i uskoro zajedničko vrijeme uvažavanja ne samo da ne prolazi već ulazi  u svoju drugu, slikarsku sretnu mladost.
 
Prof. Vlado Bužančić,
 
 
Ipak, te moje  dvije sklonosti, prema slikanju i prema projektiranju, uvijek su bile aktualne. Znalo se dogoditi da sam sliku ponekad gradio, ali i obrnuto – da sam, osobito urbanističke planove, pomalo slikao.
Vinko Uhlik, iz monografije Vinko UhlikGraditi i slikati grad
 
 
 
Izložbu možete pogledati do 28. studenoga 2020., radnim danom od 9 do 19 i subotom od 10 do 13 sati.
 
 
 
POKROVITELJ: