Međunarodni dan svjetlosti 2019.

15/05/2019

Projekt MEĐUNARODNI DAN SVJETLOSTI u Hrvatskoj pridružuje se inicijativi organizacije UNESCO koja je 16. svibnja proglasila za International Day of Light.
 
Toga dana emitirana je prva laserska zraka u nama znanoj povijesti - naime, Theodore Harold Maiman konstruirao je 1960. prvi laser kojemu je aktivna tvar bio kristal rubina stimuliran bijelom svjetlošću. 
Svrha Međunarodnog dana svjetlosti je da usmjeri našu pozornost na fenomen svjetlosti, svjetla te bolje razumijevanje i uvažavanje njene uloge i važnosti koju ima u životima ljudi, podjednako na područjima znanosti, medicine, komunikacije, energije, tehnologije, koliko i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja.  Raznolika i slojevita, tema svjetlosti omogućit će da se mnogobrojna područja ljudske djelatnosti diljem svijeta potaknu na sudjelovanje te upriliče aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o znanosti i tehnologiji, umjetnosti i kulturi.
 
Svjetlost ima središnju ulogu u našim životima. Na najtemeljnijoj razini, kroz fotosintezu, svjetlost je u podrijetlu samoga života. Proučavanje svjetlosti dovelo je do obećavajućih alternativnih izvora energije, po život spasonosnog napretka u medicinskim tehnologijama dijagnostike i terapija, superbrzog interneta - Light-Speed Internet i mnoga druga otkrića koja su dovela do revolucionarnih promjena u današnjem društvu i oblikovala naše razumijevanje svemira. Te su tehnologije razvijane stoljećima kroz fundamentalna istraživanja o svojstvima svjetlosti – počevši od djela Kitab Al-Manazir (Knjiga optika) koje je 1015. objavio Ibn al-Haytham i uključujući Einsteinov rad početkom 20-og stoljeća, koji je promijenio način na koji mislimo o vremenu i svjetlu. 
 
Hrvatska je domovina dvojice znanstvenika čija su razmišljanja i djela neizostavno ugrađena u fundamentalna istraživanja o svojstvima svjetlosti  - to su Ruđer Josip Bošković na području optike i Nikola Tesla koji je pokazao sve tipove izvora svjetla i svjetlosne učinke i time udario temelje luminiscentnim izvorima svjetla. 
 
Međunarodni dan svjetlosti u Hrvatskoj održat će se u Oris Kući arhitekture u Zagrebu u petak, 17.5. s početkom u 16:30 sati.
 
Predstavljaju se sljedeće teme:
 
- Legende svjetla – 48 hrvatskih svjetionika Gorana Smadila i Jurice Gašpara
 
- Teslina MUNJARA u Ozlju, Nikola Tesla Experience Center Karlovac
 
- Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci Nikole Bašića
 
- Posvećenje mjesta – glasovi svijeta tišine i slike od svjetlosti Brune Gamulina
 
 
Matej Meštrović oplemenit će događaj svojim "glazbenim intervencijama" I bi svjetlo...
 
 
UNESCO Međunarodni dan svjetlosti