Novi ciklusi Daz-ovog podcasta PREDNJI PLAN

09/01/2023

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) prošle je godine pokrenulo podcast PREDNJI PLAN, koji predstavlja svojevrsni početak i testiranje novog medija pristupačnog široj javnosti.

Ovaj podcast zamišljen je kao prostor edukacije, prenošenja znanja, dubinske rasprave te konfrontiranja mišljenja i ideja. S obzirom da su arhitektura i urbanizam po svojoj prirodi društveno angažirane discipline, nemoguće je promišljati grad i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno - svjesno ili nesvjesno - prigrljuje određeni pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno razvijati diskurs. Podcast je tako nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti, razmatranja kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta, prenošenja iskustava te sinteze i stvaranja novih sadržaja.

Nakon uvodnog ciklusa na temu uloge arhitekata u društvu, kroz jesen 2022. DAZ je osmislio i snimio dva ciklusa od četiri epizode s podjednako bitnim krovnim temama.

U drugom ciklusu podcasta Prednji plan odlučili smo se posvetiti temi participacije. Problematizirana kroz poglede strukovnog društva, urbanističke prakse, građanske inicijative i urbane sociologije, ovaj ciklus od četiri epizode predstavlja višeslojno razmatranje sudjelovanja građana u procesima odlučivanja i aktivnostima u području prostornog planiranja.

Saznajte više o ciklusu i pogledajte epizode na idućem linku:

http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/objavljen-novi-ciklus-podcasta-prednji-plan-na-temu-%e2%80%9eparticipacija-i-prostor%e2%80%9c,5306.html

       

U trećem ciklusu odlučili smo se posvetiti temi vizija razvoja gradova, koju smo razmatrali kroz prizmu urbanističke prakse, prostornog planiranja, ekonomije i kulturne teorije.

O ciklusu možete saznati više te pogledati epizode na idućem linku:

http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/objavljen-treci-ciklus-podcasta-prednji-plan-na-temu-%e2%80%9evizije-razvoja-gradova%e2%80%9c,5319.html

       

Pogledajte/poslušajte epizode te podržite naš projekt dijeljenjem videa, „lajkanjem“ i komentiranjem. Projekt se razvija, testira i mijenja, a vaša mišljenja i sugestije nam pomažu da podcast podižemo na uvijek višu razinu. Preostale epizode možete pogledati putem daz.hr YouTube kanala:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLxM3eUEGyXa8YSo7dzXglGF1vA45gnRu8

Voditelji / urednici: Tea Truta, Luka Krstulović, Marin Duić, Filip Pračić

Izvršni urednik: Filip Pračić

Realizator: Pavel Penev

Uvodna špica: Monika Milas (video) / Mario Peko (glazba)