Oris online: predavanje Tatiane Bilbao

19/04/2022

Danas, 19. travnja 2022. u 18.00 sati, na YouTube kanalu Oris Kuće arhitekture pogledajte predavanje Tatiane Bilbao, nagrađivane meksičke arhitektice i predavačice na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Yale. 
Predavanje je prikazano na Festivalu To Spring with Oris, a nakon predavanja slijedi razgovor moderatorica Mie Roth Čerine i Ide Križaj Leko s Tatianom Bilbao.   
 
       
Tatiana Bilbao osnovala je studio istoga imena 2004. s ciljem integriranja društvenih vrijednosti, suradnje i finih projektantskih pristupa arhitektonskom radu. Prije osnivanja tvrtke, Bilbao je radila kao savjetnica u Ministarstvu razvoja i stanovanja savezne vlade Ciudad de Méxica.
Bilbao predaje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Yale, predavala je na Fakultetu za dizajn (GSD) Sveučilišta Harvard, Arhitektonskom fakultetu AA u Londonu, Fakultetu GSAPP Sveučilišta Columbia, Sveučilištu Rice, Sveučilištu Andrés Bello u Čileu te na Umjetničkoj školi Peter Behrens Sveučilišta primijenjenih znanosti u Düsseldorfu.
 
Njezin je rad objavljivan u časopisima poput The New York Times, A+U, Domus, itd.
 
Za svoj je rad dobila više nagrada, poput nagrade Kunstpreis Berlin 2012., globalne nagrade za održivu arhitekturu udruge LOTUS 2014., Impact Award 2017 Honorees koju dodjeljuje ArchitzierA + Awards, Tau Sigma Delta Gold Medal 2020. te Marcus Prize Award 2019.
Projekti studija Tatiana Bilbao Estudio predstavljeni su u sklopu izložbi koje je organizirao Muzej suvremene umjetnosti u Louisiani 2019, kao i u Fondaciji Graham, na Čikaškom i Venecijanskom bijenalu arhitekture, u Muzeju suvremene umjetnosti u Monterreyju, Muzeju Amparo, Galeriji T-space te Centru Pompidou.
 
Članica je žirija EU Mies Award 2022.