Otvorenje izložbe "Arhitekt Vjekoslav Ivanišević"

 

22/09/2023

Danas (3. listopada) u Oris Kući arhitekture u 18 sati otvara se izložba "Arhitekt Vjekoslav Ivanišević".

Izložbom će se predstaviti životni opus pokojnog splitskog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića (1947. - 2018.). Njegovo arhitektonsko djelo čini preko 40 realiziranih projekata, a sudjelovao je na natječajima za koje je dobio veliki broj nagrada.

Među važnim realizacijama nalaze se projekti od velikog značaja za cijelo društvo i gradove Dalmacije kao što su Zdravstvena škola, Medicinski fakultet u Splitu, uređenje rive u Trogiru, uređenje Marmontove ulice u Splitu, Klinika za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, Gradska sportska dvorana Omiš, Gradska sportska dvorana Kaštel Sućurac, Sportski kompleks Jadran i Tenis centar Bol. Taj opus je istovremeno i obiman i vrijedan, a odlikuje ga znakovita raznolikost i kontinuirana prisutnost, koja se proteže kroz niz godina, a odnosi se na teme, dimenziju i način nastanka njegovih brojnih zgrada.

Vjekoslav Ivanišević posthumno je dobio Nagradu Grada Splita za životno djelo.

Zanimala ga je živa, djelotvorna gradnja, suvremeno dostojanstvo i lice drevnog mediteranskog grada kojeg je volio i kojem je pripadao, njegovog Splita.

Prof.dr. Marijan Hržić

Vjekoslav Ivanišević bio je i izuzetan crtač, te su njegova djela upotpunjena autorskim crtežima zanimljiva ne samo struci, već i široj javnosti. Njegovi radovi bit će prezentirani i kroz veći broj maketa.

U sklopu izložbe predstavit će se istoimena monografija, čija je autorica njegova kći Petra Ivanišević Brzulja, također arhitektica. Ova knjiga po prvi put cjelovito sabire i predstavlja djelo Vjekoslava Ivaniševića, značajnog hrvatskog i splitskog arhitekta, otkrivajući nam istodobno jedan život pomno posvećen poimanju i stvaranju arhitekture. Nakladnik je Društvo arhitekata Split.

Na izložbi "Arhitekt Vjekoslav Ivanišević" govorit će kolege i prijatelji arhitekti Dinko Kovačić i Nenad Fabijanić.

Izložbu možete pogledati do 14. listopada 2023.

Radno vrijeme Oris Kuće arhitekture: pon - pet 9 - 17; sub 10 - 13 sati.