Otvorenje izložbe: Arhitektura i dijete

 

21/09/2022

U utorak 27. rujna 2022., u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu otvara se izložba Arhitektura i dijete.

Osjetilno osvještavanje karakteristika prostora u kojima se dijete kreće, osvještavanje uloga, prava i odgovornosti u stvaranju izgrađenog okoliša kao i vrednovanje arhitektonske baštine i suvremene arhitekture (prema ‘Programme objectives’, ‘Built Environment Education Guidelines’, UIA, 2008.), rezultiralo je izložbom radova djece i odgajatelja Dječjeg vrtića Špansko - Arhitektura i dijete.

Arhitekturu se djeci želi posredovati kroz iskustveno učenje o temama izgrađenog okoliša, urbanizma i nasljeđa, kako bi kao budući korisnici prostora i odrasli građani mogli razumjeti prostor koji ih okružuje, aktivno sudjelovati u njegovom kreiranju, uvažavajući pritom i njegovu povijest i suvremenost, te kako bi imali zdrav odnos prema okruženju u kojem žive.

U Dječjem vrtiću Špansko njeguje se specifičan pristup umjetničkom izričaju djeteta (Belam pristup likovnosti, sinkretički pristup glazbi i pokretu, multimodalan dramsko-scenski izričaj) kojim se već više od dva desetljeća tvori vlastiti umjetnički kurikulum.

U subotu 1. listopada, u sklopu izložbe Arhitektura i dijete održat će se radionica za djecu Gravitacijski crtež. Radionica je namijenjena za djecu u dobi od 4 do 7 godina.

Gravitacijski crtež nastaje razlijevanjem boje na papiru, kombinacijom različitih boja i pokreta ruke. Crteži nastalih uz pomoć gravitacije rezultat su snažnog interesa Vjenceslava Richtera za sve likovne oblike koji su do tada bili nepronađeni, neispitani, neprovjereni i neizrađeni. Ovakav način istraživanja blizak je djetetu predškolske dobi, stoga je postao jedan od omiljenih načina njihova izražavanja. Na radionici će se djeca služiti tušem i flomasterima, a osigurani su im i ostali radni materijali.

Radionica je besplatna i odvija se u sklopu izložbe DV Špansko od 11 do 12:30 sati. Ukoliko ste zainteresirani da Vaše dijete prisustvujete radionici molimo Vas da se elektronski predbilježite, obzirom je broj djece ograničen (15). Prijave primamo do petka, 30.9.2022.

Link na prijavu

https://forms.gle/x22gWapmYcThgdKNA