Otvorenje izložbe i održavanje panela: Obnova povijesnog Zagreba: Topografija identiteta

21/03/2024

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 18 sati otvara se izložba Obnova povijesnog Zagreba: Topografija identiteta - studija br.15 Bojana Baletića. Uvodnu riječ na otvorenju izložbe održat će Luka Korlaet, Snješka Knežević, Mladen Vedriš i Damir Gamulin. Autori postava izložbe, uz Bojana Baletića, su Damir Gamulin Gamba i Antun Sevšek u suradnji s Moranom Pap i Ivanom Palanović.

Izložba predstavlja odabrane dijelove studije „Topografija identiteta povijesne urbane cjeline Grada Zagreba“ koja je izrađena u okviru „Programa cjelovite obnove povijesnog dijela Grada Zagreba“, a dovršena 2023. godine. Gornji grad, Kaptol i Donji grad prostori su nacionalnog identiteta u kojemu se nalaze ključne državne, kulturne, obrazovne i vjerske institucije. To je prostor koji predstavlja i međunarodno prepoznatljivi izgled glavnoga grada. On je prepoznat i kao turistička destinacija i mjesto brojnih interesantnih događanja u gradu Zagrebu.

Istraživanje je nastojalo prepoznati i dokumentirati procese koji se trenutno odvijaju u Gradu, odnosno njegovom povijesnom središtu. Ti će procesi trajno promijeniti izgled središta Grada i način življenja u njemu. Nužno ih je pratiti i nastojati utjecati na njih kroz kvalitetne politike. Studija je rađena sa željom da bude korištena kao podloga za stručnu i širu javnu raspravu o željenim ciljevima obnove i razvoja Zagreba.

                                  -    Bojan Baletić

Prof. dr.sc. Bojan Baletić d.i.a., redoviti je profesor u trajnom zvanju na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nositelj je kolegija vezanih na primjenu digitalnih tehnologija u arhitekturi. Njegov istraživački interes obuhvaća teme digitalnih tehnologija, umjetne inteligencije, stanovanja, planiranja kampusa i urbane regeneracije. Sudjelovao je i vodio međunarodne istraživačke projekte, te je objavio niz znanstvenih i stručnih radova.

Trenutno obnaša funkciju dekana Arhitektonskog fakulteta, a kao prorektor Sveučilišta u Zagrebu (2006.-14.).  bio je zadužen za prostorni razvoj Sveučilišta. Pokrenuo je ediciju Sveučilište i Grad u kojoj je proizašlo pet monografija. Član je više domaćih i međunarodnih stručnih udruga i tijela. Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je 2005., priznanje za promicanje međunarodne suradnje. Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2017. godinu.

U sklopu izložbe održat će se tri panela u Oris Kući arhitekture po sljedećem rasporedu:

Srijeda 27.3.2024. u 18 sati: Program cjelovite obnove povijesnog dijela Zagreba
Jadranka Veselić Bruvo, Zavod za prostorno uređenje GZ
Tihomir Jukić, Arhitektonski fakultet SuZ
Katarina Horvat Levaj, Institut za povijest umjetnosti
Anđelina Svirčić Gotovac, Institut za društvena istraživanja
Bojan Baletić, Arhitektonski fakultet SuZ


Srijeda 3.4.2024. u 18 sati: Građani partneri u razvoju Grada
Radan Spaventi, liječnik i menadžer, Triadelta partneri
Silvana Menđušić, novinarka, Telegram.hr
Stanko Herceg, filmski snimatelj, Studij dizajna, Af SuZ
Saša Žerajić, vlasnik Program bara, Martićeva ulica
Bojan Baletić, Arhitektonski fakultet SuZ


Utorak 9.4.2024. u 18 sati: Aktiviranje urbanih identiteta
Luka Korlaet, dogradonačelnik grada Zagreba
Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice GZ
Ira Payer, dizajnerica, pokretačica DDZG
Ivana Nikolić, dizajnerica, pokretačica Projekt Ilica:Q'Art
Bojan Baletić, Arhitektonski fakultet SuZ


Svi paneli počinju u 18 sati. Izložbu možete pogledati do srijede, 10. travnja 2024.