Otvorenje izložbe: "Izazovi različitosti"

17/10/2023

U četvrtak, 19. listopada 2023. u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 19:30 sati otvara se izložba pod nazivom "Izazovi različitosti" kojom će se predstaviti tri umjetnice: Natalia Borčić, Anita Kontrec i Ljiljana Mihaljević. Kustosica izložbe je Iva Kröbler. Izložba je otvorena do 21.10.2023.

Natalia Borčić izložit će najnovije slike viških plaža „Pritiščina“, svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg ciklusa „Stiniva“. Plaže otoka Visa predstavljaju mjesta geografski posebne i netaknute prirode i time istovremeno turističke destinacije koje bi trebalo sačuvati od masovnijih posjeta turista.

Anita Kontrec se na izložbi predstavlja kao slikarica i kiparica koja radi u različitim materijalima i medijima, no sve njene radove  povezuje zajednička nit, a to je dijalog s arhitekturom. Skulpture od šamotne gline “Gradine” i “Nježne geometrije” evociraju arhetipske gradbene forme. Slike-objekti tematiziraju djelovanje boje u prostoru. Kolaži i crteži svjedoče o korelacijama trodimenzionalne forme i dvodimenzionalne plohe, čime autorica povezuje svoj kiparski i slikarski opus.

Ljiljana Mihaljević, akademska slikarica i multimedijalna umjetnica, na ovoj izložbi predstavlja mali presjek svog slikarskog stvaralaštva s monokromima  te najnoviju instalaciju / prostorni crtež koji će ovom prilikom prvi put biti prikazan javnosti. U fokusu njenog rada su teme iz leksikološkog, kulturnog i sociološkog vokabulara. 

Pred nama su tri umjetnice s tri različite umjetničke pozicije, koje je povezalo deset godina druženja i suradnje od kada su se upoznale na Art Residency programu u Leipzigu, kojeg je organizirao HDLU. No, nije obljetnica jedini povod za izložbu; Anita Kontrec, Ljiljana Mihaljević i Natalia Borčić imaju iza sebe „jednu lijepu umjetničku i žensku priču o suradnji umjetnica triju generacija“, u vremenu kada savezi nestaju ili su nepoželjni. Same su istaknule kako u svijetu bespoštedne konkurencije i bacanja klipova pod noge, kao i života (samo) u virtualnim svjetovima, jedno "starinsko" klasično druženje "po doma", u kafićima i ateljeima pridonosi osobnom i umjetničkom sazrijevanju, vježbanju tolerancije - jer su umjetnički zaista vrlo različite i dijele različite stavove o brojnim pitanjima, ali ih to ne smeta da se sadržajno druže i zabavljaju. Međutim, u njihovom radu postoje neke suštinske poveznice koje nisu vidljive na prvi pogled, a to je kontinuirana težnja za kritičkim i analitičkim promatranjem stvarnosti, za „hvatanjem“ detalja i metafora koje se iskazuju na različite načine u djelima. Njihova je umjetnost slojevita, iako svaka ima svoj medij i morfologiju izražavanja. - Iva Körbler