Otvorenje izložbe Natalia Borčić Peuc: Stiniva - Stupnjevanje kozmičkog

12/10/2022

U ponedjeljak 17. listopada 2022. u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb), otvara se izložba Natalie Borčić Peuc: Stiniva - Stupnjevanje kozmičkog.

Novim ciklusom slika zamašnih formata Natalia Borčić Peuc (na)izgledno uspostavlja motive netaknutih viških plaža unutar korpusa svojevrsne optike prirode u vraškoj svrhovitosti kozmičkih načela. S druge strane teleskopa to je refleksija i otisak svemira u malome. U toj drukčijoj optici ne vidimo tek kroz slikarsko sito prosijani simbolski odraz pejzaža, već zrcalni umjetničin odsjaj – jer ona je ukotvljena u plaže svoga otoka. Vidimo supstituciju njezina duha i tjelesnosti u zamišljaju zamišljaja slike koja funkcionira kao prikaz, ali i kao fizička činjenica ogledana u gradacijama, kontrastima boja i materiji slikarstva; njezinoj vidnoj i fizikalnoj činjenosti. Cijeli je svijet pomoću sjećanja prvotno doživljen slikama, potom im je pridana tjelesna i prostorna dimenzija.

O autorici:

Natalia Borčić Peuc rođena je 1989. god. na otoku Visu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine u klasi profesora Matka Vekića. Dobitnica je nagrade Dekana i Studentskog vijeća za postignuća tijekom akademske godine 2011./2012. Nakon studija osmišljava umjetnički projekt „U trećoj brzini“ kroz kojeg vodi likovne i literarne radionice u Domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske. Bavi se i ilustracijom, a u suradnji s gradom Visom ilustrirala je mnogobrojne legende otoka te povijest grada kroz ciklus murala. U svom radu bavi se ljudskim tijelom kroz kojeg propituje vlastitu ali i općenito žensku kulturu u svrhu pronalaska afirmativnog stava prema često zanemarenim ženskim atributima. Također, u svojim radovima propituje kulturu turizma i čovjekovu potrebu za putovanjem. Tematika njenih radova mogla bi se sažeti u propitivanju otuđenosti od vlastite suštine i/ili otuđenosti drugih, te potrebe za pripadnošću. Član je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi na relaciji Zagreb-Vis.

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak 17.10.2022. u 19 sati, a izložbu još možete pogledati u utorak 18.10.2022. od 9 do 19 sati.