Plan D konferencija

19/02/2020

ORIS - KUĆA ARHITEKTURE 
27. – 29.2. 2020.
 
John L. Walters / Deniz Ova / Clare Walters / Studio Sonda / Boris Ljubičić / Vanja Cuculić / Nikola Đurek /  Dalibor Martinis / ...
 

ČETVRTAK / 27.2.
 
19:00 - DALIBOR MARTINISDizajner pri radu 1970 - 1990 ● Promocija knjige
Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 

 
U izdanju HDD-a nedavno je objavljena knjiga Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990, autora Marka Goluba i Dejana Kršića. Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. O knjizi će govoriti dizajner, pisac i likovni kritičar Boris Greiner, autori knjige Marko Golub i Dejan Kršić te sam Dalibor Martinis. Knjiga u slobodnoj prodaji košta 99 kn, a prilikom promocije moći ćete je kupiti po sniženoj cijeni od 75 kn.
 
 
Dalibor Martinis (Zagreb, 1947.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika. Svoje radove – u širokom rasponu od videoumjetnosti, preko performansa do interaktivnih i prostorno-specifičnih instalacija – od ranih 1970-ih izlaže širom svijeta. Kao umjetnik izlagao je na Venecijanskom bijenalu i Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paolu, kasselskoj Documenti, Kwangju bijenalu u Južnoj Koreji i drugdje. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama brojnih svjetskih muzeja, kao što su MoMA, Stedelijk muzej, beogradski Muzej savremene umetnosti, Kunsthaus u Zürichu, Nacionalna galerija Kanade u Ottawi, zagrebačka Moderna galerija, Centar za umjetnost i medije u Karlsruheu, Zaklada Erste u Beču, te u privatnim kolekcijama. Zapažen je i Martinisov rad u području grafičkog dizajna. Dominantan dio njegovog dizajnerskog opusa čine plakati koje je oblikovao za Galeriju suvremene umjetnosti u Zagrebu 1970-ih i 1980-ih godina. Velik broj plakata dizajnira i za filmove redatelja kao što su Rajko Grlić, Lordan Zafranović, Antun Vrdoljak i drugi. U prvoj polovici 1970-ih sa Sanjom Iveković dizajnirao je i televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb.

16:00 - 21:00 - POP UP KNJIŽARA Plan D
Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
 
Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa - Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, DVK UMAS te niza drugih organizacija, institucija i izdavača.
 
10:00 - 20:00 – VANJA CUCULIĆDrama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019. ● Izložba
Lokacija: Hrvatsko dizajnersko društvo i Oris - Kuća arhitekture
 

PETAK / 28.2.
                                           
12:00 – KORALJKA VLAJO ● Vodstvo kroz novi stalni postav dizajna Muzeja za umjetnost i obrt

Lokacija: Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10
Ulaz besplatan!
 

Muzej za umjetnost i obrt u veljači otvara svoj novi stalni postav Grafičkog i produkt dizajna, a kroz njega će nas provesti njegova autorica i voditeljica same zbirke, viša kustosica MUO, Koraljka Vlajo. Osvježeni postav sobe dizajna obuhvaća 120 predmeta grafičkog i produkt dizajna iz razdoblja od 1950-ih do 2016. godine. Dizajn vizualnih komunikacija zastupljen je plakatima, ambalažom, dizajnom časopisa, knjiga i gramofonskih ploča, dok se produkt dizajn predstavlja namještajem proizvedenim u hrvatskim tvornicama, proizvodima od porculana i stakla, malim kućanskim aparatima i igračke, te drugim visokokvalitetno oblikovanim predmetima nastalim u posljednjih sedamdesetak godina.
 
18:00 – STUDIO SONDA ● O moći kreativnosti ● Javni razgovor

Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 
 
Studio Sonda jedan je od najuzbudljivijih i međunarodno najnagrađivanijih hrvatskih dizajnerskih studija. Iz male Vižinade u Istri rade snažno komunikativan dizajn kojim dotiču i mnoga bitna pitanja vizualne kulture, komunikacija i oglašavanja danas. Dizajniraju sve od vizualnih identiteta kulturnih i turističkih događanja, preko ambalaže proizvoda široke potrošnje, do sportske opreme. Znaju uobličiti lokalne priče kao globalno relevantne i ne prave razliku između malih i velikih projekata. Prošle godine u HDD-u im je priređena retrospektiva koja je kasnije putovala u druge gradove, a u suizdavaštvu s Muzejom suvremene umjetnosti Istre objavili su im i knjigu pod naslovom O moći kreativnosti koju ćemo ovom prilikom prvi put predstaviti i u Zagrebu. Ima ih 15, ali boje im ovog puta brane osnivači Sean Poropat i Jelena Fiškuš, a moderira Marko Golub.
 

 
Studio Sonda nezavisan je kreativni studio, smješten u malom mjestu u središtu Istre, Vižinadi. Pobornici su ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni, a najbolji okidač za kreativnost sadržajan je i ispunjen život. U inspirativnoj sredini s pogledom na zelene brežuljke, stvaraju globalno prepoznate projekte s područja dizajna i komunikacija. Mnogi od njih dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja poput: Cannes Lions, Red Dot Best of Bests, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, AIGA, Golden Drum, Cannes Lions Shortlist, ICOGRADA itd.
 
 
19:00 – DENIZ OVA ● Istanbulski bijenale dizajna kao platforma empatije ●  Predavanje

Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 


Direktorica Istanbulskog bijenala dizajna, Deniz Ova, govorit će o bijenalu kao aktivnoj platformi koja od svojih začetaka promiče suradničke prakse i kritičko mišljenje, dovodeći ih sve više pod zajednički pojam empatije. U vrijeme u kojem se debatira budućnost cijeloga planeta, bijenale se ne nastoji suzdržati od uključivanja u raspravu, već se manifestira kao živi ekosustav plodnih refleksija. U ovom predavanju Deniz Ova, će objasniti temeljne principe Istanbulskog bijenala dizajna, kao i njegove težnje u budućnosti.
 
Deniz Ova od 2013. je godine direktorica je Istanbulskog bijenala dizajna u organizaciji İKSV – Istanbulske zaklade za kulturu i umjetnost. Unutar iste zaklade prethodno je bila ravnateljica Odjela za međunarodne projekte, gdje je pomogla razviti i organizirati Zakladine festivale u različitim europskim gradovima, što je i nastavila raditi kao direktorica istoga odjela u razdoblju od 2010. do 2013. godine. Osim organiziranja festivala, Deniz Ova je koordinirala organizaciju Turskoga paviljona na Međunarodnoj umjetničkoj izložbi – Venecijanskim bijenalu, kao i umjetničkog studija Turquie na Cité Internationale des Arts. Prije početka rada za Istanbulsku zakladu, Ova je živjela u Stuttgartu, gdje je nakon stečene diplome iz lingvistike i političkih znanosti radila kao asistentica redatelja u produkciji nekoliko kazališnih projekata, te kao organizatorica festivalskih događanja. https://tasarimbienali.iksv.org/en
 
20:00 – BORIS LJUBIČIĆ ● Logo protiv kaosa ● Javni razgovor

Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 

Petak zaključujemo razgovorom sa živućom legendom hrvatskog dizajna, Borisom Ljubičićem, dizajnerom iznimne kreativne vitalnosti, kojeg već desetljećima pokreće beskompromisna strast za inovacijom, pa i provokacijom. Ne susresti se s njegovim radovima objektivno je nemoguće, s obzirom da je od početka 1970ih do danas dizajnirao stotine logotipova zaštitnih znakova, među njima čitavog niza važnih javnih institucija, tvrtki, brendova, događanja i organizacija. Upravo o tome govori i prošle godine u izdanju HDD-a objavljena knjiga Logo protiv kaosa – identitetski dizajn Borisa Ljubičića. Povodom tog izdanja, kao i recentno otisnute knjige VIII mediteranske igre, Split 1979 – Sportski plakati (izd. Studio International), uživo u Orisu s Borisom Ljubičićem razgovara Lana Cavar!
 
 
Boris Ljubičić (Sinj, 1945.) jedan je najutjecajnijih hrvatskih dizajnera. Od kraja 60ih do danas realizirao je radove u gotovo svim područjima dizajna vizualnih komunikacija, od vizualnih identiteta i logotipa, preko plakata, knjiga, omotnica nosača zvuka, ambalaže, ekonomske propagande, televizijskog dizajna, tipografije, signalistike i prostornih intervencija, pa do osobnih samoiniciranih projekata. Među najvažnijim projektima su mu logotipi i vizualni identiteti VIII Mediteranskih igara u Splitu 1979., brenda YASSA, tvornice Labud, HINA-e, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Zagrebačkog velesajma, Hrvatske radiotelevizije, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzejskog dokumentacijskog centra, Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Matice Hrvatske, Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog autokluba i niza drugih. Osim identiteta, središnje mjesto u njegovom opusu zauzimaju i plakati, u kojima se nerijetko očituje Ljubičićev senzibilitet za propitivanje medija, smisao za humor i provokaciju. Boris Ljubičić glavni je pokretač i zagovaratelj stvaranja cjelovitog vizualnog identiteta Republike Hrvatske, koji neumorno promovira od 1990 do danas.
 
16:00 - 21:00 - POP UP KNJIŽARA Plan D
Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
 
Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa - Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, DVK UMAS te niza drugih organizacija, institucija i izdavača.
 
10:00 - 20:00 – VANJA CUCULIĆ ● Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019. ● Izložba
Lokacija: Hrvatsko dizajnersko društvo i Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 

SUBOTA / 29.2.
 
12:00 – VANJA CUCULIĆ ● Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019. ● Vodstvo kroz izložbu

Lokacija: HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo i ORIS - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 

 
Za vrijeme trajanja konferencije u HDD galeriji u tijeku je izložba posvećena legendarnim kazališnim plakatima grafičkog dizajnera Vanje Cuculića za GKD Gavella u razdoblju od 2005. do 2019. godine. Od početka te suradnje pa do njenog kraja upravo je Cuculićev rad za Gavellu definirao visoki standard toga što znači kazališni plakat u Hrvatskoj u 21. stoljeću, malo tko toliko suvereno vlada medijem plakata u svim njegovim izražajnim mogućnostima kao Vanja Cuculić, malo tko toliko čvrsto zna povezati tipografiju, ilustraciju, fotografiju, kolaž u jednu integralnu cjelinu, koja ne samo da na jezgrovit način predočava jednu ideju, nego promatraču uvijek ostavlja prostor za interpretaciju. Tijekom trajanja konferencije izložba je iz prostora HDD-a dodatno proširena i na izložbeni prostor Orisa – Kuće arhitekture, a ovo vodstvo pruža nam priliku da saznamo kako Vanja Cuculić gradi svoje vizualne metafore, s osvrtom na različite pristupe koje je primjenjivao tijekom 15 godina suradnje s GDK Gavella.
 

 
Vanja Cuculić (Rijeka, 1977.) nakon stečene diplome na Studiju dizajna u Zagrebu radi kao dizajner, a ubrzo i kao art direktor u marketinškoj agenciji BBDO Zagreb. Godine 2002. jedan je od osnivača dizajnerskog studija Clinica, a 2005. godine pokreće vlastiti Studio Cuculić. Iste godine postaje stalni suradnik Gradskog kazališta Gavella, za koji sve do 2019. godine, radi plakate za preko 70 repertoarnih predstava. Vanja Cuculić dobitnik je osam nagrada Red Dot, kao i drugih međunarodnih i domaćih priznanja – Identity Best of the Best, Summit Creative Award, BIO, HOW, International Poster Biennale Teheran, International Theatre Poster Biennale Rzeszow, European Design Award, Magdalena, Zgraf, Biennale kazališnog plakata u Varaždinu…). Njegovi radovi publicirani su u većini renomiranih časopisa za grafički dizajn (Print, Graphis, Novum, Kak…). Uz navedeno Vanja Cuculić je autor nagrađivanih projekata iz područja dizajna ambalaže, posebice vinskih etiketa.
 
17:30 – NIKOLA ĐUREK, DEJAN KRŠIĆ, HRVOJE ŽIVČIĆ, MARKO HRASTOVEC ● Tipografsko oblikovanje u edukaciji ● Okrugli stol

Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 

Dramatični skok u kvaliteti dizajna vizualnih komunikacija u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina dobrim dijelom možemo zahvaliti upravo visoko postavljenim standardima edukacije u području oblikovanja tipografskih pisama i tipografskog oblikovanja u visokoškolskoj edukaciji. Dobra podloga u ovoj specifičnoj, naizgled uskoj disciplini proširila je vidike novim i starijim generacijama dizajnera te im otvorila nove perspektive na izražajne mogućnosti vizualnih komunikacija. Upravo ovom temom pozabavit ćemo se u razgovoru s Nikolom Đurekom, Dejanom Kršićem, Markom Hrastovcem i Hrvojem Živčićem, koji će voditi Marija Juza i Andrija Mudnić.
 
Neposredan povod razgovoru je i niz recentnih izdanja u području tipografije koju prvi put javno promoviramo. Riječ je “tipografskoj bibliji” Roberta Bringhursta Elementi tipografskog stila (izd. HDD), udžbeniku Osnove oblikovanja pisma Franka E. Bloklanda & Nikole Đureka (izd. DVK UMAS), te knjizi Identitet Nikole Đureka. Sve navedene knjige bit će dostupne u pop-up knjižari konferencije u Orisu po sniženim cijenama!
 
19:00 – CLARE WALTERS ● Pripovijedanje slikama ● Predavanje

Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 
 
Britanska spisateljica i novinarka Clare Walters u svom će nam predavanju Pripovijedanje slikama rasvijetliti često podcijenjeno područje dječje književnosti –  slikovnice bez riječi. Koristeći se osobnom kolekcijom, koju čine knjige nastale u razdoblju od 1960-ih godina do danas, autorica će objasniti termin „slikovnica bez riječi“, umjesto kojega se ponekad koristi i naziv „tihe knjige“. Naglasak predavanja je na tehnikama kojima se umjetnici koriste kako bi ispričali priču na vizualan način. Publika će se upoznati s različitim autorima koji rade u ovom području, kao i s različitim originalnim pristupima vizualnom pripovijedanju.
 
Clare Walters radi kao freelance spisateljica i novinarka koja je zajedno s kolegicom Jane Kemp napisala više od trideset knjiga za djecu i roditelje. Karijeru je započela kao školska učiteljica, a nastavkom rada u časopisima, postala je urednica za dječje knjige časopisa Practical Parenting. Magistrirala je Dječju književnost na Sveučilištu Roehamptom s temom slikovnica bez riječi. Trenutno je nezavisna procjeniteljica umjetničke vrijednosti i kvalitete za Umjetničko vijeće Engleske (Arts Council England). Redovito sudjeluje u književnim događanjima na temu dječje književnosti te recenzira knjige i izložbe za Eye magazine i Children’s Books History Society.
https://wordlessbooks.co.uk/books
 
 
20:00 – JOHN L. WALTERS ● Zašto pišem o grafičkom dizajnu (i zašto biste to trebali raditi i vi) ● Predavanje

Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
Ulaz besplatan!
 

Urednik magazina Eye John L. Walters u svom će predavanju objasniti zašto dizajneri trebaju pisati (čak i ako misle da to ne mogu). Predavač će prodiskutirati izazove s kojima se susreće urednik jednog nezavisnog tiskanog časopisa – izazove uredničkog procesa, “korisnog” pisanja, važnosti govorenja istine, ali govorit će i o tome zašto se prazne stranice nikada ne treba bojati. “Ako si dizajner, uvijek imaš nešto za reći, a ako možeš govoriti, možeš i pisati”.
 
John L. Walters je urednik i suvlasnik (sa Simonom Estersonom) magazina Eye, međunarodne revije grafičkog dizajna. Bio je glazbenik i glazbeni producent prije nego što je 90ih projektom Unknown Public ušao u sferu izdavaštva. Osim za Eye, pisao je za The Guardian, Port, Boat, London Jazz News, Varoom, Crafts, The Wire, AR, Pit i Jaguar. Kurirao je i kreirao programe mnogih događanja povezanih s magazinom Eye, uključujući konferenciju Critical Tensions, nekoliko ‘arhivskih noći’ (u Londonu, New Yorku i Amsterdamu), kao i redovni program Type Tuesdays u Knjižnici St Bride u Londonu. Uz magazin Eye, Walters je urednik i Pulpa, časopisa koji Eye objavljuje za talijansku tvornicu papira Fedrigoni. Autor je monografije Alan Kitching: Život u visokom tisku (Laurence King) i Pedeset oblika slova koji su promijenili svijet (Design Museum). Šest je puta nominiran za Nagradu BSME (British Society of Magazine Editors), koju je i dobio 2002. i 2016. http://www.eyemagazine.com/
 
16:00 - 21:00 - POP UP KNJIŽARA Plan D
Lokacija: Oris - Kuća arhitekture
 
Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa - Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, DVK UMAS te niza drugih organizacija, institucija i izdavača.
 
10:00 - 15:00 – VANJA CUCULIĆ ● Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019. ● Izložba
Lokacija: Hrvatsko dizajnersko društvo i Oris - Kuća arhitekture
 
Sve informacije o programu možete pronaći i ovdje.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Plan D.konferencija / 27 - 29.2.2020.
Organizator: HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo
Partner: ORIS - Kuća arhitekture
Programski direktor: Marko Golub
Organizacijski tim: Marko Golub, Mirjana Jakušić, Ora Mušćet, Maša Milovac
Dizajn i programiranje: Oleg Šuran
Suradnici: Dejan Kršić, Magdalena Ećimović
Sponzori tiska: Cerovski print Boutique, Ars kopija
 
Plan D. konferenciju financijski je podržao Ured za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.