Predavanje: Nenad Starc Ogled o otocima

04/06/2018

U utorak, 5. lipnja 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje Nenada Starca pod naslovom Ogled o otocima.

O predavanju:

Otoci su, kaže definicija, dio kopna posve okružen morem. Na horizontu je uvijek puno veće kopno do kojeg i s kojeg nije uvijek lako doći. Dovoljno daleko da budu prepoznati kao nešto što i jeste i nije kopno, a preblizu da bi bili ozbiljno shvaćeni, otoci ostaju na margini stručnog i znanstvenog interesa, ponekad i ponegdje geo-politički važni, utopijski privlačni i obavezni u predizbornoj retorici i redovno onkraj prostorno - ekonomskih tokova. 

Ostavi li ih se na miru, otoci i otočani ustanovit će otočni sustav, simbiozu otočnog ekosustava i čovjeka. Kako nemaju kamo, otočani će naučiti koristiti oskudne resurse i ovladati vještinom održivog razvoja. Malo po malo razvit će se otočnost, dragocjeni skup društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti koji je otočanima samorazumljiv, a došljacima s puno većeg kopna jedva zamjetljiv. Redovno im promakne da su, iskrcavši se na otok, došli na nešto posebno pa rade sve što su radili i na (većem) kopnu. Opterećena, otočnost počinje zamirati, stoljećima građena samodostatnost pretvara se u ovisnost, a na otoku koji i jeste i nije kopno sve je više otočana koji to i jesu i nisu.

Kopneni pristup otoku uklanja se otočnom tek odnedavna. Posljednjih dvadesetak godina otoci se u svijetu sve više izučavaju per se i postaju fokus, a ne samo lokus znanstvenih istraživanja i razvojnih politika. Istraživača je sve više i već su imenovali posebnu znanstvenu disciplinu, nisologiju.

O predavaču:

Znanstvenik u Ekonomskom institutu Zagreb gdje se i nakon umirovljenja bavi regionalnom, okolišnom i ekološkom ekonomijom i strateškim planiranjem. Studirao u Zagrebu, Berkeleyu, SAD i Aberdeenu, UK. Posljednjih petnaestak godina najviše se bavi otocima. Godine 1987. sudjeluje u osnivanju i vodi Centar za otoke u Malom Lošinju. U razdoblju 1995 – 2006 bio je vanjski suradnik ministarstava RH nadležnih za otočnih razvoj. Bio je koordinator izrade i glavni autor Nacionalnog programa razvitka otoka (1997), glavni autor nacrta Zakona o otocima (1999) i nacrta Metodologije izrade programa održivog razvoja otoka (2002). Godine 2006. bio je i metodološki koordinator izrade 25 programa održivog razvoja otoka. Od 2000. godine povremeno predaje na sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci. Objavljuje u domaćim i stranim časopisima. Izlagao je na skupovima o otočnom razvoju na hrvatskim otocima, te u Francuskoj, Japanu, Grčkoj, Australiji, Danskoj, na Malti i na Kanarskim, Balearskim i Azorskim otocima. Jedan je od osnivača nevladine udruge International Scientific Council for Island Development - INSULA. Član je međunarodnih znanstvenih udruženja European Regional Science Associaton (ERSA) i International Small Islands Studies Association (ISISA) te hrvatske udruge Anatomija otoka. Jedan je od troje organizatora i vođa puta I i II konvoja LIBERTAS koji su listopada i studenog 1991. probili pomorsku blokadu Dubrovnika. Bio je pripadnikom 100. brigade i 140. pukovnije Hrvatske vojske. Zimu 1991/1992 proveo je na prvoj crti u Sunji. Sudjelovao u akciji OLUJA. Odlikovan.