Predavanje: Ruth Verde Zein

18/10/2017

U ponedjeljak 23. listopada u 19 sati na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održat će se predavanje brazilske teoretičarke arhitekture Ruth Verde Zein pod naslovom Contemporary Architecture of Latin America: Common Sense and Idealism, u organizaciji Oris Kuće arhitekture. 
 
Gradovi Južne Amerike relativno su novi aglomerati različitih dimenzija, velikih razlika, supostojanja različitih stilova, formalne i ekonomske nejednakosti, neformalnosti i diskontinuiteta, s velikim ekološkim i društvenim problemima na jednoj i dominantnim spekulativno-financijskim snagama na drugoj strani. Ova kompleksna situacija proizvodi naizgled neskladne konglomerate, problematične za shvaćanje, i još teže rješenja. Postavlja se pitanje postoji li mogućnosti pronalaska kvalitetne i značajne arhitekture 21. stoljeća koja se može razmatrati u kontekstu arhitekture koja omogućuje postojanje grada i javnih prostora. Unatoč raznolikosti situacija i modela koje ova ideja obuhvaća, to je bio cilj priznanja Rogelio Salmona Latin American Architecture Award: otvoreni prostori / kolektivni prostori. Imajući na umu osobno sudjelovanje u izdvajanu suvislih primjera (kao član panela 2014. i 2016. godine), Ruth Verde Zein će pokušati objasniti zašto skromna arhitektura predstavlja najbolju arhitekturu regije i utjecaj koji može imati u procesu unaprjeđenja južnoameričkih gradova. 
 
Ruth Verde Zein
 
Arhitektica, predaje kolegij Teorija i projektiranje na Sveučilištu Mackenzie u São Paulu, Brazil. Članica CICA-e (Međunarodni odbor kritičara arhitekture). Članica DOCOMOMO-a i koordinatorica sekcije Docomomo Brazil/São Paulo. Bivša urednica časopisa Projeto. Sudjelovala na seminarima i konferencijama u Brazilu i inozemstvu. Objavila je više od stotinu članaka i više od deset knjiga o modernoj i suvremenoj arhitekturi Brazila i Latinske Amerike.