Predstavljanje knjige: Grad Split i arhitekt Ante Kuzmanić

13/02/2019

U četvrtak, 14. veljače 2019. u 18 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predstavljanje knjige Grad Split i arhitekt Ante Kuzmanić koju su uredili Vedran Mimica i Sanja Matijević Barčot, a objavljena je u suradnji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i UPI2M BOOKS. Knjigu će predstaviti Vedran Mimica, Sanja Matijević Barčot, Saša Randić, Goran Rako i Ante Kuzmanić. 
 
Splitski arhitekt Ante Kuzmanić, autor značajnih projekata i dobitnik niza priznanja za svoje realizacije, u knjizi Grad Split i arhitekt Ante Kuzmanić bilježi više od 30 godina arhitektonske prakse, preispituje stečena iskustava i vrijednosti u njima, kako bi identificirao aktivnosti i strategije koje je potrebno provesti u budućnosti. Stoga ova knjiga nije standardna monografija (većinu tekstova napisao je sam Kuzmanić) već je istovremeno i monografija i teorijski tekst o pojedinim  urbanističkim i arhitektonskim fenomenima, a pored toga ima i obilježja memoarske proze. 
Knjiga je koncipirana u tematski različita poglavlja u kojima su, uz profiliranu zajedničku temu,  prikazana  Kuzmanićeva viđenja arhitektonske prakse popraćena njegovim odabranim realizacijama i projektima. Autor uvodnih tekstova u svako poglavlje je Vedran Mimica, a detaljne prikaze pojedinih realizacija i projekata napisala je urednica knjige Sanja Matijević Barčot. 
Knjiga je to o gradu Splitu koja kroz Kuzmanićeva viđenja zbivanja na gradskoj planerskoj i projektantskoj sceni tijekom proteklih desetljeća, nudi odgovore na brojna pitanja ali i vizije razrješavanja problema. 
 
autori tekstova: Ante Kuzmanić, Vedran Mimica, Sanja Matijević Barčot
recenzent: Darovan Tušek 
urednici: Vedran Mimica, Sanja Matijević Barčot
jezik: hrvatski / engl. summary
opseg: 375 str. 
format: 23,5 x 16,5 cm 
uvez: meki 
ISBN: 978-953-6116-80-5 
nakladnik: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split /UPI2M BOOKS, Zagreb 
promotivna cijena: 150,00 kn
 
 
Poglavlja: 
 
- Ča je pusta Londra kontra Splita 
- Grad na dvije obale 
- Mogućnost arhitekture u stvaranju kulture 
- Arhitektura infrastrukture 
- Nedovršeni grad 
- Post Scriptum 
- Dodaci: O uredu, Djelatnici, Indeks radova, Bibliografija, Izložbe i javna predavanja, Suradnici na knjizi, Indeks imena, Autori fotografija, Summary, Osvrt na knjigu