Predstavljanje monografije Branka Balića

01/12/2022

U utorak 6. prosinca, u 18 sati u Oris Kući arhitekture, održati će se predstavljanje dvojezične znanstvene monografije posvećene fotografu Branku Baliću.

Knjigu u izdanju Instituta za povijest umjetnosti predstaviti će autorice dr. sc. Sandra Križić Roban i Irena Šimić te recenzenti dr. sc. Ivana Mance i dr. sc. Hrvoje Gržina.

O autoru:

Branko Balić bio je kroničar kulturno-društvenih zbivanja i umjetničkih mreža i tendencija od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih godina u Hrvatskoj. Kontinuirano je snimao atelijere umjetnika, arhitekata i dizajnera, odnosno mjesta gdje su nastajali umjetnički radovi i vibrantne suvremene umjetničke prakse. Velik dio opusa čine portreti javnih osoba, prvenstveno likovnih i kazališnih umjetnika. Njegov arhiv vrijedan je resurs za istraživanje povijesti umjetnosti, opusa umjetnika i umjetničkih tendencija, povijesti oblikovanja i dizajna, kazališne i filmske umjetnosti, no i fenomena s područja urbanizma i arhitekture 20. stoljeća u Hrvatskoj i regiji.

Iz recenzije Ivane Mance:

„U užem smislu estetska kvaliteta Balićeva djela svrstava ga među ponajbolje hrvatske fotografe svoje generacije, i to ne samo u djelokrugu fotografa prvenstveno posvećenih snimanju materijalne kulturne baštine (u Balićevoj generaciji to su Nenad Gattin i Krešimir Tadić), već i u društvu drugih snažnih autorskih osobnosti u ovom području stvaralaštva, poput Marije Braut ili Mladena Tudora…“

Iz recenzije Hrvoja Gržine:

„Knjiga Branko Balić prije svega je namijenjena povjesničarima umjetnosti i fotografije, ali i kustosima umjetničkih zbirki te kao takva bez sumnje pridonosi valorizaciji Balićeva fotografskog rada, a u njegovu životnu i radnu biografiju dodaje mnoštvo dosad nepoznatih elemenata…“