SUPEUS CASE STUDY „SCS 2023“

27/11/2023

SUPEUS , Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje, organizira 13. po redu SUPEUS Case Study, kroz tri dvodijelne radionice: ARHITEKTURA / GRAĐEVINARSTVO, STROJARSTVO i ELEKTROTEHNIKA. Ove se godine natjecanje održava u zgradi Tekstilprometa – novom „domu“ velikog broja tehničkih fakulteta, od 4. do 6. prosinca. Proglašenje pobjednika i svečani domjenak održat će se u petak, 8. prosinca 2023., također u zgradi Tekstilprometa.

Budući da PREDZNANJE NIJE POTREBNO, radionice su koncipirane na način da će u prvom dijelu profesori i stručnjaci predstaviti temu i održati predavanje na kojima će sudionici saznati i naučiti sve što njim je potrebno za rješavanje zadatka u drugom dijelu. Studenti podijeljeni u timove, rješavaju zadatak uz pripremljene podloge, upute i tehničku podršku organizatora.

Budući da je natjecanje zamišljeno kao ekipno, moguće je prijaviti se samostalno (putem „tražim tim“) ili u timu (2 - 3 člana) na jednu, dvije ili sve tri radionice. Ovogodišnji SCS organiziran je pod zajedničkom temom izazova s kojima se gradovi suočavaju, s naglaskom na onima vezanim uz održivu mobilnost. Sagledavanjem rješenja različitih područja potiče se poticala interdisciplinarnost kod studenata pa su i glavne nagrade pripremljene za timove koji skupe najviše bodova kroz sve tri radionice. No, posebno vrednujemo i nagrađujemo najbolja rješenja iz pojedinih radionica pa timovi koji se natječu samo u jednoj mogu konkurirati u ovoj kategoriji. Stoga, nagrade se dijele u dvije kategorije: nagrada za najbolje rješenje iz pojedine radionice i glavne interdisciplinarne nagrade. Bez obzira na koliko radionica sudjelujete, svi timovi započinju radionice ravnopravno.

Više informacija o projektu i prijave na https://scs.supeus.hr/

„SUPEUS Case Study 2023.“, 4. - 8.12.2023.

Tema ovogodišnjeg SCS-a je ''Grad – izazovom do održivosti''.

SCS2023 bavit će se održivim zelenim rješenjima gorućih gradskih problema. Cilj je kroz tri radionice osvijestiti različite prilike za bolji, kvalitetniji i zdraviji život u gradovima. Ove godine radionice su najviše okrenute problemu prometa odnosno održive mobilnosti, koji će se sagledavati s različitih gledišta, kako bi se naglasila važnost interdisciplinarnosti i suradnje raznih područja.                                

Arhitektonski i Građevinski fakultet

“Zelena infrastruktura”

Utjecaj ugljikovog dioksida postaje sve aktualnija tema u različitim područjima, uključujući arhitekturu i građevinarstvo. No, ključno pitanje koje se nameće jest kako konkretno djelovati na smanjenje emisije CO2 te kako efikasno projektirati i izgraditi građevine koje će imati minimalan utjecaj na okoliš - bilo to kroz smanjenje emisija prilikom proizvodnje, transporta, korištenja ili čak prilikom rušenja. Naša radionica vam omogućava detaljnije upoznavanje s kompletnim ciklusom materijala, pružajući uvid u načine pametnijeg upravljanja emisijama CO2 te objašnjavajući zašto neki materijali, iako na prvi pogled zvuče kao održive opcije, možda nisu toliko ekološki prihvatljivi kako se čine?

Veselimo se,
Vaš AfGf tim!

Fakultet strojarstva i brodogradnje

“Budućnost transporta”

Problem energetske tranzicije aktualna je tema raznih područja. Ovoga puta naglasak smo stavili na probleme urbanih sredina pa je tako jedan od glavnih problema grada gradski transport. U sklopu predavanja i radionice želimo pobliže upoznati razvoj automobilske industrije, izazove s kojima se susreće te smjer kojem se okreće. Studentima želimo približiti energetsku tranziciju te probleme u razvoju i implementaciji ideja i infrastrukture.

Vaš FSB tim!

Fakultet elektrotehnike i računarstva

“Autonomna vozila”

Gradske gužve, premalo parkirnih mjesta, prometne nesreće, veliki troškovi održavanja, zagađenje... Samo su neki od problema s kojima se gradovi susreću u pogledu prometa. Ovogodišnja radionica područja elektrotehnike bavit će se mogućnostima i primjeni autonomnih vozila u gradovima. Radionica i zadatak obuhvaćjua izradu plana uređenja stambenog naselja Rudeš kroz utjecaj električnih punionica i autonomnih električnih vozila u svrhu bolje kvalitete življenja i efikasnosti potrošnje električne energije.

Vidimo se,
Vaš FER tim!


Proglašenje pobjedničkih timova i svečani domjenak – petak, 8.12.2023., Tekstilpromet.