VEČERI U ORISU: "MODERNA VREMENA"

08/01/2024

U ponedjeljak, 15. siječnja 2023., s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture nastavljamo cjelogodišnji serijal događanja - VEČERI U ORISU s predavanjem "Iza kamera dokumentarnog serijala Moderna vremena".

Pred samo finale televizijskog emitiranja sedmodijelnog dokumentarnog serijala „Moderna vremena“, koji je oduševio domaću publiku, autorska ekipa koju čine: Dubravko Merlić, autor, producent i scenarist, Matej Merlić, autor, producent i skladatelj, Tomislav Šoban, redatelj, Maja Merlić, scenografkinja i dizajnerice Klasja&Zita otkrit će kako je serijal nastajao.

Dokumentarni serijal “Moderna vremena“ prikazuje razvoj hrvatskog dizajna u razdoblju od 1950. do 2023. godine. Gledajući unatrag, tih 70-ak godina nije uvijek bilo obilježeno vrhunskim ostvarenjima, niti su sami korisnici tih dobro oblikovanih proizvoda bili svjesni da ih je splet kreativnih, ekonomskih, socijalnih i političkih okolnosti doveo u poziciju da budu dio svjetskih trendova. A baš to se dogodilo 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. U zemlji razorenoj ratom, na početku sveobuhvatne industrijalizacije, skupina iznimno kreativnih i sposobnih ljudi, predvođena Vjenceslavom Richterom, kreće u kreativno oblikovanje vremena i prostora. Rezultati rada te grupe su brojna nova naselja, uređenja stanova na zapadnjački način, te međunarodna istupanja na svjetskim izložbama na kojima su osvajali najbolje ocjene. U prve četiri epizode serijala uz pomoć živih sudionika i stručnjaka valoriziramo postignuto u tom vremenu, te ga kontekstualiziramo u ondašnje međunarodne okolnosti i današnju svijest o onome što je ostavljeno sljedećim generacijama.

U serijalu “Moderna vremena“ posvetili smo posebnu estetsku i vizualnu pozornost najljepšim primjercima hrvatskog dizajna iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, te smo izdvojili osobe koje su svojim radovima ostavile najupečatljiviji trag  u tom razdoblju. To su već spomenuti Vjenceslav Richter, zatim Bernardo Bernardi koji je na temelju inspiracije skandinavskim dizajnom stvarao upečatljive komade namještaja. Tu je i samozatajni Bruno Planinšek sa svojim nezaboravnim električnim mlincem za kavu MIKI ili gramofonom Tosca. Uz njih je još nekolicina kreativaca koji su dobili svoje mjesto u serijalu “Moderna vremena”.

U drugoj polovici serijala “Moderna vremena” obrađujemo razdoblje 70-ih  i 80-ih godina prošlog stoljeća u kojem snažna industrijska proizvodnja obilato koristi usluge svojih kućnih odjela dizajna. Dizajneri poput Blaženke Kučinac, Tomislava Hrabra i Mladena Orešića stvaraju u tvornicama Mobilia Ivo Marinković, Gorica i Jadran proizvode koji se prodaju u stotinama tisuća komada.

Zaključna, sedma epizoda obrađuje zastoj u proizvodnji i dizajnu koji se, zbog ratnih okolnosti i privatizacije,  dogodio u devedesetim godina, ali donosi i nadu jer se nakon 2000. godine pojavljuju mladi dizajneri koji surađuju s tvornicama te ostvaruju lijepo oblikovane proizvode koji se probijaju i na međunarodna tržišta.

Autori i producenti: Dubravko Merlić i Matej Merlić

Redatelj: Tomislav Šoban

Scenaristi: Dubravko Merlić, Matea Milić

Direktor fotografije: Ante Cvitanović

Montažerke: Urša Vlahušić, Doris Dodig

Skladatelj: Matej Merlić

Scenografija: Studio 249

Kostimografija: Katarina Zaninović

Dizajn: Klasja&Zita

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vina.

Ulaz na predavanje je slobodan.