Večeri u Orisu: NEKOLIKO Kongresni centar Trebinje i Nekoliko drugih tema

03/06/2024

U ponedjeljak, 10. lipnja 2024. s početkom u 18 sati arhitektonski studio Nekoliko održava predavanje Kongresni centar Trebinje i Nekoliko drugih tema u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u sklopu cjelogodišnjeg programa Večeri u Orisu.

U razgovoru s moderatoricom Irmom Šmuc (njiric+ arhitekti) sudjeluju Hrvoje Arbanas, Mario Kralj i Dora Lončarić iz studija Nekoliko te Marko Gusić iz studija ARGU. Gost predavanja je Ivan Rašković, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član autorske skupine AGM. Nakon predavanja posjetitelji će moći pogledati izložbu projekta Trebinje.

O PREDAVANJU:

„Natječaji su najbolji put do kvalitetnih ideja i najbolji način kako isporučiti dobru arhitekturu. Naša profesionalna karijera do sada je obilježena čestim sudjelovanjem na natječajima, osvajanjem nekoliko nagrada i priznanja, uključujući i nekoliko prvih nagrada za projekte koji čekaju realizaciju.

Kongresni centar u Trebinju jedno je od naših najuzbudljivijih rješenja. Centralnosimetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformira iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterokuta i pri krovu ponovno zrcali u trokutni otisak. Prisutan je dojam lebdenja nove strukture nad šumom.

Na predavanju ćemo predstaviti natječajno rješenje za Kongresni centar i otvoriti izložbu projekta. Razgovarat ćemo i o drugim temama: arhitektonskim natječajima kao platformi za kreativno izražavanje koja pridonosi profesionalnom razvoju i unapređenju struke, osvrnut ćemo se na prethodne projekte koji su oblikovali naša razmišljanja, balansiranje pojavnosti i pragmatičnosti u arhitekturi, suradnji u projektiranju unutar i izvan ureda…“

- Nekoliko

O AUTORIMA:

NEKOLIKO čine Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj. Znanje i iskustvo skupljaju godinama, a u ovom formatu djeluju od jeseni 2022. Okupacija su im sva mjerila arhitekture, kao i razni zadaci i namjene: od zgrada javnog sadržaja i društvenog standarda, uređenja javnih prostora, do privatnih investicija i uređenja interijera. Često sudjeluju na hrvatskim i međunarodnim arhitektonskim natječajima.

MARKO GUSIĆ rođen je u Ljubljani 1992. godine, preddiplomski i diplomski studij Arhitekture i urbanizma završio je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2017. do 2021. godine u stalnom je radnom odnosu u studiju njiric+arhitekti gdje sudjeluje na brojnim arhitektonsko-urbanističkim natječajima te osvaja brojne nagrade. Od 2021. godine osniva ured ARGU te nastavlja sa sudjelovanjem na natječajima i radom na projektima raznih mjerila.

Ulaz na predavanje je slobodan, a izložbu je moguće pogledati do petka, 14. lipnja 2024. u radnom vremenu od 9 do 17 sati.