Odile Decq na Danima Orisa u Dubrovniku

 

07/04/2014

 
Arhitektica koja je pet godina bila voditeljica École Spéciale d’Architectur u Parizu održat će predavanje na nadolazećim Danima Orisa u Dubrovniku. Njezin arhitektonski ured, Studio Odile Decq, dobitnik je nagrade Venecijanskog bijenala arhitekture Zlatni lav. Odile Decq najavila je otvaranje nove škole za arhitekturu u Lyonu u jesen 2014. - Confluence: Institute for innovation and creative strategies in architecture, s kojom želi promijeniti ne samo filozofiju, nego i metodologiju podučavanja i istraživanja te vratiti arhitekturu kao disciplinu njezinim humanističkim ambicijama.
 
Intervju s Odile Decq objavljen u Orisu možete pročitati ovdje, a predavanje koje je održala na Danima Orisa 12 u Zagrebu pogledajte klikom na ovaj link.
 
 
BIOGRAFIJA:
Odile Decq osnovala je vlastiti ured nakon što je diplomirala na La Villette 1978. godine. Studirala je i na Sciences Politiques u Parizu gdje je završila poslijediplomski studij iz urbanizma 1979. Postala je poznata na međunarodnoj sceni već 1990. sa svojim prvim velikim angažmanom ‘Banque Populaire de l’Quest’ u Rennesu. Mnogobrojne nagrade i publikacije koje su izdvajale ovu zgradu isticale su pojavu nove nade, rođene direktno iz pankerske pobune, koja je potpuno preokrenula stare konvencije. Propitkujući angažman, upotrebu, bit, tijelo, tehniku, ukus, arhitektura ureda Odile Decq Benoît Cornette nudi paradoksalni pogled, i nježan i strog, na današnji svijet. Ured je nagrađen nagradom ‘Zlatni lav’ u Veneciji 1996. godine. Sama od 1998. godine, Odile Decq vjerna je svojoj poziciji borbe dok u svoje istraživanje unosi raznolikosti i radikalizira ga.