Otvorenje izložbe i predavanje: Bruno Raškaj RELIQUIAE RELIQUIARUM - skriveni potencijal zagrebačke industrijske baštine

 

25/05/2022

U utorak 31. svibnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba arhitekta Brune Raškaja: RELIQUIAE RELIQUIARUM – skriveni potencijal zagrebačke industrijske baštine. U sklopu otvorenja izložbe predavanje će održati arhitekt Bruno Raškaj

Zagreb danas, na možda najatraktivnijim lokacijama u gradu raspolaže sa fragmentiranim područjima bivših tvornica. Bogato kulturno nasljeđe grada se postepeno briše i zamjenjuje stihijskom gradnjom bez zelenih površina, a bitne orijentacijske točke kao kulturološki identitet građana gube svoje uporište u matrici centra grada.

Ovom se izložbom želi dočarati arhitektura jedne od industrijski najstarije, ali i najzanemarenije građevine u Zagrebu, čija parcela i prostorni karakter posjeduje jednaku vrijednost kao i sama građevina. Bivša tvornica svile „Bubara“, jedna je od prvih podignutih zgrada južno od pruge zagrebačkog arhitektonskog para Hönigsberg und Deutsch, koja do dan danas nije uvrštena pod ikakvu zaštitu.

O Autoru:

Bruno Raškaj rođen je 1994. godine u Zagrebu. Studij arhitekture započinje i završava na TU Grazu i UPC ETSAV u Barceloni, gdje usavršava znanje njemačkog, španjolskog i engleskog jezika. Tijekom svog obrazovanja radi u raznim uredima i organizacijama u Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj. Pored rada na nekoliko publikacija, instalacija te sudjelovanju na raznim natječajima, početkom 2020. osvaja 1. nagradu na natječaju "GastGARTEN" u sklopu Kunsthausa u Grazu. Za izradu idejnog rješenja uređenja prostora bivše vojarne u Zadru, 2021. osvaja 5. nagradu. Krajem iste godine diplomski rad „Reliquiae Reliquiarum“ nagrađen je 1. nagradom na Grazer Architektur Diplompreis Award kao najbolji na TU Grazu. Trenutno živi i radi u Zagrebu, sa skorim početkom rada u Zürichu.

Izložbu možete pogledati do 4. lipnja 2022.

POKROVITELJI