19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024

 

23/05/2024

19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” u Sava centru

Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA bit će održan u petak 31. svibnja od 10 do 16 sati u Sava centru. Ovaj seminar predstavlja seriju predavanja za profesionalce, s ciljem razmjene ideja i informacija iz područja projektiranja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda.

Ovogodišnji seminar posvećen je autoru objekta Sava centra, proslavljenom arhitektu Stojanu Maksimoviću (1934-2024), u duhu teme u fokusu Odjeci Modernizma.

Stojan Maksimović je bio izuzetno talentirana i kreativna ličnost, arhitekt koji je stvarao u zemlji i u inozemstvu. Radio je u arhitektonskom studiu Stojan Maksimovic Architect u Nahantu – država Massachusetts (SAD). Višestranost njegove umjetničke ličnosti dokazuje njegovo bogato međunarodno iskustvo kao i veliki broj značajnih arhitektonskih i urbanističkih realizacija. Za svoja djela nagrađen je saveznom nagradom dnevnog lista “Borba” (1977), Oktobarskom nagradom grada Beograda (1977), a za ukupan opus najvećim profesionalnim priznanjem Saveza arhitekata Srbije – Velikom nagradom za arhitekturu (1990).  Najznačajniji objekti su Sava Centar, Hotel Intekontinental (Crowne Plaza), Općina Novi Beograd, kao i niz stambenih i drugih objekta. Njegova djela žive sa nama i uče nas kako je moguće kvalitetnom arhitekturom i urbanizmom postići vanvremenske urbane repere u prostorima grada.

Posebna pažnja će biti posvećena obilasku objekta Sava centra, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primijenjenim novim tehnološkim rešenjima, materijalima i detaljima izvođenja. Predstavnici građevinske industrije će kroz kratka predavanja upoznati kolege s najnovijim dostignućima iz svog područja, karakteristikama i mogućnostima primjene proizvoda. Predstavnici tvrtki Mapei, Eurodom, Knauf, Aco, Alumil, Lemit i Xella će govoriti o načinima rekonstrukcije objekta, novim materijalima i njihovim mogućnostima ugradnje.

U okviru seminara, na temu “Samoodređenje prema profesiji – Kragujevac kao stvaralački kontekst” svoja viđenja arhitekture predstavit će mladi arhitekti Aleksa Đurić i Natalija Bogdanović, Addicted Design Studio iz Kragujevca.

Predavanja se realiziraju u suorganizaciji sa Delta Real Estate, i uz podršku Inženjerske komore Srbije.