ARHIBAU.HR - KULTURA GRAĐENJA I ODRŽIVI RAZVOJ 26.RUJNA - 1. LISTOPADA 2023. ZAGREBAČKI VELESAJAM

02/05/2023

U Zagrebu će se krajem rujna, na istom mjestu i u isto vrijeme, održati čak 4 vrhunske priredbe. 
Radi se o sajmovima i festivalu posvećenima arhitekturi, dizajnu, graditeljstvu, unutarnjem uređenju, namještaju i umjetninama.
 
Sajmovi Ambienta, ArhiBau.hr,  Art Zagreb i festival Zagreb Design Week po prvi će se puta održati svi na istom mjestu i u isto vrijeme – od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu. Sinergijski efekt zajedničkog nastupa tijekom 6 dana u 7 paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 kvadrata omogućit će posjetiteljima da na jednom mjestu i u isto vrijeme saznaju sve novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti i to uz jednu jedinstvenu ulaznicu. 
 
Ovu veliku sajamsku priredbu su najavili zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Luka Korlaet, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija RH gospodin Davor Trupković, direktorica Zagrebačkog velesajma gospođa Renata Suša, predsjednik Društva arhitekata Zagreba gospodin Tihomil Matković, direktor sajma umjetnosti Art Zagreb gospodin Daniel Tomičić i sudirektorica Zagreb Design Weeka gospođa Tina Marković.
 
„Očekujem da će ovo objedinjavanje tematskih sajmova i konferencija kreativnog sektora izazvati veliku pažnju zainteresirane javnosti, ali i pridonijeti inkubaciji novih kreativnih ideja i inovacija te ostvarivanju novih poslovnih suradnji. Svakako bih želio da se dio ove sinergije prelije i u urbani prostor Grada, u skladu sa smjernicama Novog europskog Bauhausa: održivije, uključivije, ljepše“, rekao je zamjenik Korlaet.
 
Na konferenciji je govorio i glavni konzervator Ministarstva kulture RH, gospodin Davor Trupković. Naglasio je da se trenutno paralelno obnavljaju mnoge povijesne zgrade i crkve, poput Katedrale, odakle je upravo došao. Sustav stručnih arhitektonskih i dizajnerskih natječaja pomoći će u ostvarenju vrhunske kvalitete proširenja Banskih dvora kao i obnove mobilijara u HNK-a. „Pozdravljam zajedničko okupljanje ovih bitnih priredbi na jednom mjestu“, rekao je glavni konzervator Trupković.
 
Zajednička poruka svih sajmova i festivala je poziv izlagačima i posjetiteljima da krajem rujna na zagrebačkom velesajmu budu dio najznačajnijeg sajamskog događaja u zemlji, koji će ove godine svojim sadržajem zasigurno zainteresirati i struku i široku publiku.
 
Više informacija na:  www.ArhiBau.hr i sajam@arhibau.hr.