Otvorenje izložbe: Blaž Budja: Skice TR3 - Ljubljana - Slovenija

02/03/2023

Sutra, 2. ožujka 2023., u 18 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba slovenskog arhitekta Blaža Budje: Skice TR3 - Ljubljana - Slovenija.

Crtež je značajan alat u radu arhitekta. On je i obred, stanje razmišljanja rukom, bilježenje točno određenog trenutka kao i osjećaja u vremenu i prostoru. Pri crtežima koji nastaju putem radi se o otkrivanju ideja, odluka stvaralaca kao i o kontekstu njihovih arhitektonskih radova. Skice su obično likovno dovršeni, brzi i osobno ekspresivni izričaji crtača. To su često brzi krokiji, koji izražavaju osobne percepcije i osjećaje autora u trenutku njihova nastanka. To su često neponovljive slike razmišljanja izvedene s tek nekoliko poteza. One su svojstvene svakom pojedincu, bilo da se radi o izboru pisala ili načinu njihove uporabe. Izvedene su na licu mjesta bez dodatnih kasnijih intervencija. TR3 je grad u gradu. Rezultat je višegodišnjeg orkestriranja velikog Edvarda Ravnikara, koji je s mnogobrojnim suradnicima oblikovao ambijente po mjeri čovjeka. Ambijente, koji traže uzore u povijesti i društvenom povezivanju te gotovo poput manifesta odgovaraju na pitanja o zadaći i odgovornosti arhitekture i arhitekata. Ujedno su do detalja izrađena arhitektonska djela u kojima je spretno izbrisan raskorak mjerila. Cjelina i detalj usuglašeni su i skladno se nadopunjuju

O autoru:

Blaž Budja rođen je u Kranju 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani kod profesora Vojteha Ravnikara.Godine 2007. s Rokom Jerebom osniva ured Jereb in Budja arhitekti. Blaž Budja član je ZAPS-a te djeluje na područjima arhitekture, urbanizma i oblikovanja.

S Rokom Jerebom dobitnik je brojnih nagrada poput Plečnikove medalje (2012.), Plečnikove nagrade (2017.) te nagrade Prešernovega sklada (2021.). Blaž Budja djeluje i na području arhitektonske fotografije.

Izložbu možete pogledati do 18. ožujka 2023. 
Radno vrijeme Oris Kuće arhitekture: pon - pet 9 - 17; sub 10 - 13 sati.

SPONZORI