PRETPREMIJERA FILMA: SOBA ZA NENADA

29/11/2023

Pozivamo vas na pretpremijeru dokumentarnog filma Soba za Nenada scenaristica Ivane Karačonji Rupčić i Ivane Haničar Buljan, u četvrtak 7. prosinca 2023., s početkom u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb).
 
Soba za Nenada je dokumentarni film o nasljeđu poznatog i omiljenog hrvatskog arhitekta Stjepana Planića, nasljeđu u smislu kulture stanovanja, utjecaja arhitekture na svakodnevni život obitelji koje su bile njegovi investitori i onih koji i danas žive u njegovim prostorima pa i na dinamiku njihovih odnosa i druženja unutar zajednice.
Kroz film pratimo svjedočanstva ljudi koji su živjeli, a većina njih nikad nije ni napustila stambene prostore koje im je arhitekt namijenio te ljude koji su na različite načine bili povezani s njim i njegovim radom.  Kada bi projektirao nekome stambeni prostor, prvo bi upoznao tu obitelj, pratio njihove potrebe, anticipirao buduće događaje, a na taj način često postao i obiteljski prijatelj koji bi tu obitelj pratio cijeli život. I nakon završetka neke kuće ostajao je prijatelj s naručiteljima. Obilazio ih je kako bi se uvjerio da im je ugodno u kućama koje je zamislio za njih, a oni, naručitelji i izvođači su ga posjećivali doma svake godine na tradicionalnim okupljanjima za imendan njegove žene Katarine i na Štefanje. Njegova uloga u zajednici je bila nemjerljiva, njegova beskompromisnost da čovjeka stavi ispred svega za njega nije imala cijenu o čemu nam svjedoče mnogi njegovi živući poznanici.
 
Redateljica: Ivana Karačonji Rupčić
Scenaristice: Ivana Karačonji Rupčić i Ivana Haničar Buljan
Direktor fotografije: Dinko Rupčić
Montažerka: Anita Jovanov
Producent: Marko Kaić
Trajanje: 52 min
Proizvodnja: Hrvatska radiotelevizija, 2023.
 
Vidimo se!