Promocija knjige FRAGMENTI DIZAJNERSKE POVIJESTI 2 u Oris Kući arhitekture

 

02/05/2023

U petak 5. svibnja u 19 sati u ORIS KUĆI ARHITEKTURE održat će se promocija nove knjige FRAGMENTI DIZAJNERSKE POVIJESTI: DOKUMENTI, 2. DIO autora i urednika Marka Goluba. O knjizi će govoriti povjesničarka umjetnosti dr.sc. Lovorka Magaš Bilandžić, kustosica i istraživačica Vesna Vuković, dizajnerica i predsjednica HDD-a Maša Milovac, dizajner i publicist Dejan Kršić, te urednik Marko Golub. Knjigu, s 320 stranica tekstualnih priloga i reprodukcija, ćete samo ovom prilikom moći nabaviti po promotivnoj cijeni sniženoj za 20%, uz još nekoliko recentnih HDD-ovih izdanja.
 
Knjiga Fragmenti dizajnerske povijesti: Dokumenti, 2. dio autora i urednika Marka Goluba, koja kroz pet tematskih poglavlja daje kritički uvid na niz intrigantnih tema dizajna i vizualne kulture iz 20. i 21. stoljeća, od pojedinačnih dizajnerskih opusa Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića, Borisa Ljubičića ili Slave Antoljak, aktivnosti Studija za industrijsko oblikovanje 1950-ih, preko tema feminističkih ženskih časopisa, dizajna za nezavisnu kulturu, intermedijalnih autora i projekata te različitih oblika dizajnerskog aktivizma, do pitanja koja nam postavljaju nove spekulativne dizajnerske prakse. Knjiga broji 320 stranica u integriranom uvezu, a možete je kupiti u HDD-u ili naručiti online emailom na hdd@dizajn.hr. Redovna cijena knjige je 25 eura, a na samoj promociji moći ćete je nabaviti za 20 eura. 
 
Ovo novo izdanje nastavak je knjige Fragmenti dizajnerske povijesti objavljene prije tri godine, a obje su rezultat kontinuiranih aktivnosti istraživanja hrvatskog dizajnerskog nasljeđa 20. i 21. stoljeća provođenih putem programa HDD galerije u različitim njegovim programskim linijama. Knjigu je grafički oblikovao Dejan Kršić, ujedno i suautor nekoliko tekstova. Osim Marka Goluba, autora više od polovice priloga uključenih u ovo izdanje, te Dejana Kršića, tekstove u knjizi potpisuju i Ivana Borovnjak, Ivica Mitrović, Sven Sorić, Patricia Počanić & Lovorka Magaš Bilandžić, Marijan Špoljar, Barbara Blasin, Ora Mušćet, Željko Luketić, Damir Bralić, Sandra Uskoković, Iva Babaja & Tatjana Bartaković, te Damir Prizmić & Nikola Bojić.
 
Kao i prvi Fragmenti, i ovi obuhvaćaju 5 poglavlja: Dizajniranje povijesti / Historizacija dizajna, Dizajn nezavisnosti, Intermedijalna čitanka, Dizajn=Akcija i Diskurzivni objekti, tekstualna i vizualna građa je organizirana tematski kako bismo otvorili različite rakurse na dizajnerske prakse koje knjiga obrađuje, no ona nije, i nije ni zamišljena kao sintezni pregled, nego kao slijed pogleda na dizajnerske fenomene i fenomene vizualne kulture, autorske pozicije i kulturne i društvene kontekste koji su obilježili naše vrijeme i vrijeme koje nam je prethodilo.
 
Poglavlje Dizajniranje povijesti / Historizacija dizajna bavi se temama progresivnih ženskih časopisa 1930-ih i 1940-ih godina, opusom Slave Antoljak, aktivnostima SIO – Studija za industrijsko oblikovanje 1950-ih, dizajnom knjiga i periodike Mihajla Arsovskog, oblikovanjem omotnica glazbenih izdanja, filmskim plakatima Nenada Pepeonika, te dizajnerskim i ilustratorskim, ali i stripovskim opusom Mirka Ilića. Poglavlje Dizajn nezavisnosti sadrži tekstove o dizajnu za nezavisnu kulturnu i klupsku scenu te njima bliske pojave, uključujući dizajn za udruge Drugo more i BLOK, Kulturu promjene SC-a i dr., s autorima i autoricama kao što su Mario Aničić, Dario Dević, Hrvoje Živčić, Lana Grahek, This Town Needs Posters itd.
Knjiga je objavljena zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, kao i sponzorstvu tvrtke IGEPA Plana d.o.o. koja nam je, kao i za brojna dosadašnja naša izdanja, ustupila papir za njen tisak.
Knjigu možete kupiti u HDD-u (Boškovićeva 18, Zagreb) ili naručiti online emailom na adresu hdd@dizajn.hr, a uskoro i u svim boljim knjižarama.