Recept za budućnost

arhitekt Adrijan Cingerle, Boštjan Furlan, Boštjan Kikelj
projekt Medicinski centar Vid, Nova Gorica, Slovenija
napisala Lidija Dragišič

 

Konačno nešto za bolesnike! Došao je kraj neugodnim, mračnim, dotrajalim i stiješnjenim prostorijama u kojima posjetitelj ima osjećaj da su sve bolesti još mnogo gore. Ugodna prirodna okolina je pravi balzam za bolesnike. Tako je zasjala nova zraka svjetlosti i zdravlja i u njihov život.

 

Govorimo o novom zdravstvenom centru Vid, koji je nastao kao rezultat timskog rada neformalne grupe trojice mladih arhitekta: Adrijana Cingerlea, Boštjana Furlana i Boštjana Kikelja.

 

Kao grupa su oblikovali vlastiti pristup u odnosu na arhitektonsko koncipiranje. Oni, naime, misle da danas sve češće nastaju projekti koji nemaju pravi odnos prema prostoru. Postavljanje objekta u prostor predstavlja veliku odgovornost. Arhitektura može prostor potpuno degradirati, može ga sačuvati kakav jest ili ga nadgraditi; stoga oni pri projektiranju uzimaju u obzir rezultate geomantske analize lokacije. Uz pomoć te analize mogu dosljedno uspostaviti sklad između izvornog magnetskog polja zemljišta i unutarnjih prostorija zgrade. Glavna je svrha toga da se korisnicima ponude optimalni uvjeti boravka.