Šest kuća i turska kula

arhitekt Ante Kuzmanić
projekt Stambeno naselje Turska kula, Split, Hrvatska
napisao Damir Rako

 

Ako smo spremni prihvatiti činjenicu vlastite materijalne neimaštine, a ne prihvatiti adekvatnu nadgradnju u smislu duhovnih vrijednosti, ustrajući na gordoj samosvijesti – onda je oskudica novca ipak samo jedna velika univerzalna izlika za naša ponašanja.
Frano Gotovac, S.D. 1979.

 

1979. 

Predio Glavičine je dio šire zone, u Splitu poznatije pod imenom Turska kula, koja se nalazi između sportskog kompleksa Poljud sa zapadne strane i stadiona NK Split sa istočne. S južne strane ta je zona omeđena ulicom Hrvatske mornarice, a sa sjeverne Putom Supavla. 

 

U svom prvom tekstu za Slobodnu Dalmaciju iz 1962. godine arhitekt Frano Gotovac piše o zelenim oazama Splita ocrtavajući Tursku kulu riječima: “ ... taj divni isječak kraške prirode bijaše za Splićane sinonim randevua, ljubavi i mladosti, iako ga nitko nije službeno proglasio parkom...”. Možda Gotovac nije ni slutio da 40 godina poslije Turska kula još uvijek neće dobiti “službeni tretman” od gradskih vlasti. U bivšem sustavu taj prostor je bio izložen polemikama, najčešće između urbanista s jedne i konzervatora s druge strane.