Misli o arhitekturi prije nego je počneš raditi


arhitekt Herman Hertzberger
razgovarali Tadej Glažar, Vedran Mimica

 

Razgovarali u Amsterdamu, 13.10.2006.

 

ORIS:Sjedimo u vašem uredu, u zgradi koja je izvorno projektirana i korištena kao škola. Je li to puka slučajnost ili se radi o svjesnoj odluci, budući da je vaš rad vezan uz projektiranje škola i nastavu?

 

Herman Hertzberger: Puka slučajnost, iako u svijetu nema slučajnosti. Kad smo vidjeli ovu zgradu, zaključili smo da možemo iskoristiti taj prostor. Može se povezati s našom predodžbom o prostoru, koja se odražava i u školama. To je osnovna predodžba o prostoru za zajednicu ljudi koji rade, aktivni su, surađuju. Takva bi i škola trebala biti, pa zašto ne?

 

ORIS:U svojoj ste karijeri napravili više od dvadeset istaknutih školskih zgrada, od kojih mnoge pripadaju Montessori sustavu.

 

Herman Hertzberger: I to je slučajnost.

 

ORIS:Možda, ali u životu nema slu­čaj­nosti, kako sami kažete, a vaša žena i kći predaju u ško­lama Montessori, dok ste vi pohađali takvu školu. Kako gledate na metodu Montessori, koju bi Kenneth Frampton definirao kao utopiju 19. ili početka 20. stoljeća? Maria Montessori počela je djelovati 1905. na Svjetskoj izložbi u San Franciscu.

 

Herman Hertzberger: Počela je u Italiji s duševnim bolesnicima ili umno zaostalim ljudima. U osnovi je razmatrala školovanje kao takvo.