Izložba: Bruno Milić Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta

08/06/2018

U srijedu, 20. lipnja 2018., u 20 sati u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitekta Brune Milića naziva Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta. 

Arhitekt Bruno Milić rođen je u Rijeci 1917. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1942., poslijediplomski studij pohađao je 1958. na Urbanističkom institutu Sveučilišta Sorbonne u Parizu, a doktorirao je 1980. u Zagrebu.
Bio je jedan od najuglednijih i najistaknutijih nastavnika, predstojnik Katedre za urbanizam, dekan i profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Utemeljitelj je postdiplomskih studija urbanizma i graditeljskog naslijeđa i njihov dugogodišnji predavač, a sudjelovao je i u postdiplomskim studijima bliskih fakulteta.
 
Tijekom fakultetske karijere duge gotovo četiri desetljeća profesor Milić djelovao je i kao aktivan projektant i urbanist, pa je upravo u tome periodu nastao najveći broj njegovih kapitalnih projekata i realizacija poput natječaja i više razina planova i projekta izrađenih za potrebe obnove povijesne jezgre Zadra; natječaja i planova za Novi Zagreb i zonu Trnja; studija restitucije Maksimira; studije sveučilišne grupacije na Šalati; planova za više lokaliteta na Jadranu i dr.
Njegovo je djelovanje nekoliko desetljeća prije smrti obilježio pedagoški rad na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te čitav niz knjiga koje je priredio i izdao, a koje obrađuju povijest urbanizma na vrlo kompleksan i sadržajan način.
 
Profesor Milić dobio je za svoj rad mnoga visoka priznanja – nagrade Viktor Kovačić i Vladimir Nazor za životno djelo, Nagradu HAZU za doprinos znanosti te nagradu Neven Šegvić za publicistički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
 
Bruno Milić bio je umjetnik, bio je arhitekt-projektant; Bruno Milić bio je inženjer čije je djelovanje jednako kompleksno kao i  arhitektura.
Cilj je ove izložbe prezentirati ona djela Brune Milića koja pokazuju umjetničku komponentu kompleksnog poziva kao što je arhitekt i naznake vizionarskih stremljenja u manje poznatim planovima i studijama. I to ne kao struke i posla jedne osobe, nego poziva i poslanja, kao nečega što samo po sebi određuje čovjeka u svoj svojoj punini.
 
- Dražen Arbutina, iz uvodnog teksta knjige
 
U sklopu izložbe bit će predstavljena i knjiga koje se bavi dosad gotovo neistraženim dijelom arhitektonskog opusa Brune Milića; njegovim umjetničkim odnosno likovnim radovima kao i osobnim osvrtima i sjećanjima suradnika i kolega na profesora Milića kao edukatora, umjetnika, intelektualca... 
Izložba je ostvarena u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, Državnim arhivom u Zadru i s obitelji Milić. 
 

Partneri:

 

 

 

Pokrovitelji: