Izložba Davora Senečića Skice iz devedesetih

 

18/03/2019

U ponedjeljak, 18. ožujka u 19:30 u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, otvara se izložba arhitekta Davora Senečića pod nazivom Skice iz devedesetih.
 
Danas su skice na skicen ili aquafix papiru  bezvrijedne i gotovo ih nitko ne radi. Nove, mlade kompjuterizirane generacije skiciraju 3d modele na računalu u fotografskoj realnosti. Teško je danas naći ured ili radni stol arhitekta sa skicen papirom. 
Za većinu od ovih skica koje predstavljam sjećam se projekata kojima su prethodile, a za neke, nažalost i ne. To su jednostavno skice iz devedesetih, rađene u Beču. Većinom su crtane Stabilo flomasterom, neke su obojene, a manji dio u olovci ili uz pomoć ravnala. 
One su u stvari transformacija ili simbioza. Konkretna i jednostavna. Misli, imaginacije i ruke koja vuče liniju na tom fantastičnom papiru. Samoća i sloboda uma gdje vrijeme staje.... predstavlja tu liniju koja nema kraja. Jer kraja u stvari nema.......
Poslije 25 godina - crtam ne iste niti bolje, nego puno lošije skice. U ono doba te su skice bile arhitektonska ili osobna imaginacija svijeta puno ljepšeg od stvarnog kojeg nema. I želja da postane drugačiji i bolji.
 
O AUTORU:
 
Diplomirao na Arhitektonsko urbanističkom fakultetu u Sarajevu (1979.); suradnik na Institutu za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje u Sarajevu (1979. – 1988.); asistent na Katedri za projektiranje javnih objekata na Arhitektonsko urbanističkom fakultetu u Sarajevu (1985. – 1988.); Specijalistički studij u Helsinkiju (mentor: Bungt Lundstem, 1984.); Doktorski studij u Beču-disertacija: Od privremene do arhitekture informatičkog doba (mentori: Prof. Volker Giencke, Prof. Helmuth Richter, 1998.). Radi u Beču od 1987.,  od 1998. u Zagrebu, S.E.N.D. d.o.o.
Knjige: SEND arch I (2002.); SEND arch II (2007.); SEND arch III (2014); Sex, skijanje i arhitektura (2014.) 
Najveći projekt: korporativna arhitektura za Telekom Austria grupu (Vipnet, Simobil, Mobilkom) 1999. -2019.