Izložba Heinza Tesara - Misliti crtežom / 15.12.-19.1.

 

07/12/2016

U četvrtak, 15. prosinca 2016. u 19h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba austrijskog arhitekta Heinza Tesara pod naslovom Misliti crtežom.

Izložba u Oris Kući arhitekture predstavit će rad arhitekta Heinza Tesara kroz umjetničku i arhitektonsku prizmu. Radeći na svojim projektima, Tesar se ne izražava samo skicama i crtežima koncepata, već posjeduje i impresivnu zbirku akvarela i litografija. Ovi radovi, osim što služe kao prezentacijsko sredstvo arhitekture, imaju vlastitu vrijednost kao umjetnički predmeti. U vremenu naglog razvitka tehnologija, ove stvaralačke tehnike zaslužuju posebnu pozornost. Djela Heinza Tesara približavaju ih publici.

U Tesarovom opusu posebno mjesto pripada akvarelima – intuitivnim crtežima perom ili olovkom koji tek zaista oživljavaju u svojoj obojenosti. Ružičasta ili plavosiva boja razlijevaju se po crtežu naglašavajući njegove bitne čimbenike. Crtež postaje fluidan i često prelazi u iluziju koja je međutim istodobno nagovještaj projekta. No može biti i sredstvo umjetničkog istraživanja koje će možda jednom postati baza konkretnog projekta.

Vera Grimmer, iz kataloga izložbe

Heinz Tesar rođen je 1939. u Innsbrucku. Arhitekturu je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Vlastiti studio osniva u Beču 1973. godine te drugi u Berlinu 2000. Dobitnik je međunarodne nagrade Tessenow za životno djelo 2000. godine, a austrijska nagrada Großer Österreichischer Staatspreis za životno djelo uručena mu je 2011. Član je udruženja pisaca Grazer Autorenversammlung, Austrijskog društva za arhitekturu te dopisni član Bavarske akademije lijepih umjetnosti u Münchenu. Od 2002. do 2006. član je odbora za izgradnju grada Züricha, od 2006. stručnog povjerenstva za sakralne objekte Bečke nadbiskupije. Osim arhitektonskom praksom, bavio se i nastavnim radom na Sveučilištima Cornell i Harvard u sad-u, a u Europi na eth-u u Zürichu, iuav u Veneciji te Academia di Mendriso u Švicarskoj.

Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2017. 

 

POKROVITELJI