Predavanje arhitekata Gasparin & Meier

 

15/04/2016

U četvrtak, 21. travnja 2016. u 17:30 u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje arhitekata Gasparin & Meier.

Prostor i prostornost daju arhitekturi njen temeljni umjetnički karakter, temeljni karakter discipline.

Pokušavajući ukazati na načine izbjegavanja konzervativnog ponašanja, naše djelovanje je usmjereno na arhitekturu na drugi ili treći pogled; na arhitekturu kao prirodu – prostor, kao pozadinu za ljudske aktivnosti, kao arhitekturu koja je daleko od velikih gesti i citata.

Arhitektura koja ne želi biti samo viđena, već želi biti doživljena, usprkos vizualnom zasićenju, mora biti jasna, reducirana, neutralna i precizna. Kontinuitet ovih karakteristika osigurava čitljivost arhitektonskih oblika.

Naše su zgrade namjerne skupine individualnih elemenata, s prostorima i oblicima međusobno povezanima. Oblik se razvija kroz interakciju koncepcije i konstrukcije. Logika konstrukcije se ogleda u tipološkoj racionalnosti. Raspored i artikulacija dijelova koji čine građevinu rezultat su racionalnog pristupa. Elementi vezani za konstrukciju i prirodu materijala imaju vrlo važnu ulogu.

Usprkos kompleksnosti, objekti posjeduju prepoznatljivu geometriju. Njihov fizički izgled je sam po sebi dovoljan za razumijevanje. Tako se pažnja može usmjeriti na konstitutivne dijelove tijela, površinu, materijale, procese. 

Sonja Gasparin rođena je 1952. u Villachu, Austrija. Likovni odgoj i arhitekturu studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Diplomirala je 1974./1982. Benny Meier rođen je 1954. u Effretikonu, Švicarska. Studirao je arhitekturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i na sveučilištu IUAV di Venezia, u Veneciji. Diplomirao je 1981. Od 1989. partneri su u zajedničkom uredu Gasparin & Meier. Izbor radova: Obnova i uređenje Trga ispred kolodvora u Villachu, Austrija, 2010.; Škola (Complesso scolastico a Romarzollo), Arco, Italija, 2010.; Starački dom, Beč, Austrija, 2009.; Stanogradnja, Beč, Austrija, 2009.; Sanacija Škole za gospodarska zanimanja, Klagenfurt, Austrija, 2002.; Urbanistički projekt Brachmühle, Beč, Austrija, 2001.

O projektu kupališnog objekta na jezeru Aichwaldsee autora Gasparin & Meier pisali smo ovdje

Nakon predavanja organiziran je autobus koji će posjetitelje predavanja odvesti u Kockicu na otvorenje godišnje izložbe ostvarenja i nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata.

Svoje mjesto osigurajte predbilježbom na oris@oris.hr !