Predavanje: Georgia Butina Watson

 

20/01/2017

U utorak 24. siječnja u 19h u Oris Kući arhitekture održati će se predavanje arhitektice Georgie Butina Watson pod nazivom Identitet mjesta kroz urbano planiranje u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet.

Mnogi ljudi danas iz raznih dijelova svijeta vjeruju kako bi mjesta u kojima živimo ili koja posjećujemo trebala imati vlastiti specifični karakter ili, kako to često nazivamo, jedinstveni identitet mjesta. Postoje mnoge teoretske perspektive o tome što je zapravo identitet mjesta i kako se ova osobina može postići danas. Povijesno gledano, riječ je o rezultatu tradicionalnih i lokalnih metoda u građenju gradova, mjesta i zajednica. Danas je to teže postići zbog mnogih lokalnih i globalnih tenzija te raznih političkih, socijalnih i kulturnih faktora.

Kroz ovo predavanje biti će predstavljene ključne teorije koje se nose s konceptima identiteta mjesta, objašnjavajući značenja i izazove onih koji ili studiraju ili se bave dizajnom i upravljanjem urbanih prostora. Kroz nekoliko će primjera analiza slučaja iz različitih dijelova svijeta razmotriti načini na koje različite grupe profesionalaca, ali i običnih korisnika oblikuju i kreiraju različite tipove identiteta mjesta.

Posljednji dio predavanja otvoriti će raspravu o vrijednostima takvih intervencija i konceptualizacija te o vrstama kolektivnog angažmana na kreiranju mjesta koja korisnici istih vole i cijene.

Georgia Butina Watson
Predavačica je i voditeljica istraživanja o urbanom planiranju na Oxford Brooks University (Oxford, Velika Britanija). Također je regionalni koordinator Urbanističke akademije te član Royal Society of Arts. Do 2015. godine obnašala je dužnost pročelnice odjela za planiranje i urbani dizajn na Oxford Brooks University te je predsjedavala odborom o istraživačkim radovima istog sveučilišta. Njena profesionalna izobrazba uključuje studij povijesti umjetnosti (Sveučilište u Zagrebu) i arhitekturu, urbano planiranje i dizajn (Virginia Polytechnic Institute and State University; Oxford). Dodatno se usavršavala na području neprofitnog upravljanja (Harvard).