Predavanje: Nikolay Belousov Wonder Wood

 

18/10/2018

U četvrtak, 25. listopada 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje ruskog arhitekta Nikolaya Belousova pod naslovom Wonder Wood.

 
Prije nekoliko godina u središnjoj Njemačkoj arheolozi su otkrili nekoliko jama iz doba neolitika. Radio - karbonska analiza pokazala je kako su stare više od 7 000 godina. Ljudi su tada koristili kamene sjekire, ali su trupce spajali na isti način na koji ih spajamo i danas. Neizmjerno me inspirira takav način proizvodnje. Koristim trupac – uvijek aktualnu preteču svih graditeljskih tehnologija koja odgovara mojim oblikotvornim sklonostima.

U našim projektima primjenjujemo zaboravljene tehnike 17. i 18. stoljeća. Ponekad ih pronalazimo u literaturi, ali ako arhitekt ima osjećaj za drvo, tehnološka rješenja nameću se sama, i tada, zahvaljujući restauratorima, doznajemo da su ih koristili majstori iz prošlih stoljeća. To je zanimljivo, ali nije cilj sam po sebi. Cilj je  kombiniranje isprobanih i provjerenih tehnologija s modernim shvaćanjem arhitekture kako bi se stvorio neobičan prostor koji će vam omogućiti nova iskustva, „oboriti vas s nogu“ ili vam čak promijeniti život. 

Teško je izumiti nešto novo u tako razvijenom području poput stambenog projektiranja, ali čini mi se da drvo pruža tu mogućnost i da stoga ponovno postaje univerzalno primjenljivo – podjednako u sferi novih tehnologija i u onoj tradicionalnih.


O Belousovu

U stvaranju svojih objekata, arhitekt Nikolay Belousov odlučio se za tradicionalnu i najtipičniju od ruskih graditeljskih tipologija – brvnaru. Kasnije mu se pridružio i sin Vladimir, pritom dijeleći očevu strast prema drvu kao živućem, čistom materijalu koji u sebi ujedinjuje različite potencijale. U Belousovim djelima, paradoksalno, ali ne i kontradiktorno, povezuju se drevne metode i suvremeno oblikovanje forme. Uz pomoć tradicionalnog trupca, oni stvaraju projekte suvremenih formi i prostornih odnosa, a svaki je obilježen specifičnim spoznajama.

 

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.