Predstavljanje monografije Marijan Hržić, Obrisi opusa

 

04/12/2019

U četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održat će se predstavljanje monografije Marijan Hržić, Obrisi opusa, Ivana Rogića Nehajeva i suradnika. Riječ je o monografiji u kojoj se sustavno pokazuje i analizira opus jedne od autorskih osobnosti u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu koje su bitno utjecale na tijek tih djelatnosti od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas. O monografiji govore: Andrija Mutnjaković, Nikola Polak, Ivan Rogić Nehajev.

Monografija je strukturirana osloncem na pet osnovnih dijelova.
U prvom dijelu, Inventura autorskog traga, o osnovnim značajkama poetike i opusa arhitekta pišu Ivan Rogić Nehajev, Nikola Polak i Hrvoje Njirić. 
 
U drugom dijelu, Hržić u zrcalu suvremenika, nalazi se 15 autorskih tekstova uglednih hrvatskih arhitekata i graditelja. Osvrti i sjećanja, posve subjektivni, čitaju se i kao svojevrsna osobna pisma. 
 
U trećem, i najopsežnijem, dijelu monografije, Vodič kroz opus, nalazi se odabrani uzorak radova dokumentiranih potrebnom grafičkom građom. Pojedine radove prate kritički osvrti istaknutih hrvatskih kritičara napisani u doba javne prezentacije tih radova.
 
U četvrtom su dijelu, Iz graditeljeve arhive, fotografije iz Hržićeva radnog i svakodnevnog života.
 
U Biografskoj dijagonali, posljednjem dijelu monografije, priloženi su podaci iz životopisa, popis radova s osnovnim podacima o projektima, indeks imena, sažetak i prigodne zahvale. 
 
Monografija je otisnuta u 250 primjeraka. Tekstovi su na hrvatskom i engleskom. Riječ je o posebno uvezanom izdanju s potpisom arhitekta.
Vjerujemo da je ova monografija koristan prinos istraživanju ključnih opusa i autora suvremene hrvatske arhitekture i urbanizma. Premda se arhitektonska djela na sebi svojstven način opiru hirovima vremena, kada se podupiru još i primjerenom interpretacijom i sjećanjem, ta je otpornost, nesumnjivo, snažnija.