Promocija knjige Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu

17/04/2019

U četvrtak, 18. travnja 2019., u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se promocija knjige Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu – tekstovi 2017/2018. Publikacija je zbirka svih objavljenih tekstova Radne skupine Varaždin o arhitekturi 20. stoljeća u Varaždinu. O radu, postignućima i ciljevima RSV-a, koji su prethodili i omogućili ovu publikaciju govorit će njen voditelj Filip Kobzinek. Publikacija je jedna od radova nominiranih za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu – Medalju za konceptualni poduhvat.
 
Radnu skupinu Varaždin (RSV) osnovalo je Društvo arhitekata Varaždina u veljači 2017. u svrhu istraživanja, mapiranja i popularizacije arhitekture 20. stoljeća u gradu. Kao jedan od istaknutijih ciljeva definirano je osvještavanje i educiranje građana o vrijednostima moderne arhitekture, kako u svijetu, tako i u Varaždinu. 
 
Projekt RSV-a pionirskog je tipa, jer je gotovo sav istraživački interes za arhitekturu grada fokusiran na povijesni centar. Publikacija Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu jedna je od prvih koje se bave ovom temom. Upravo je 20. stoljeće u Varaždinu  ostavilo velik broj izgrađenih prostora i lokaliteta – grad i stanovništvo narasli su više nego ikad prije u povijesti. Samo ta činjenica je dovoljna da vrednuje razdoblje modernizacijskih procesa u jednom od najvažnijih razdoblja povijesti grada Varaždina, ravnopravno razdoblju Osmanlijskih osvajanja / renesanse te razdoblja 18. stoljeća kad je Varaždin bio glavni grad Banske Hrvatske. 
 
Članovi RSV-a mladi su arhitekti koji volonterski istražuju arhive i izvore, a potom nove spoznaje prezentiraju javnosti u vidu tekstova u medijima i na društvenim mrežama, organiziranjem javnih događanja itd. Primarna publika su građani i tijela lokalne samouprave; želimo li očuvati određenu vrijednost, oni su ti koji je moraju prepoznati, prihvatiti te skrbiti o njoj. Tekstovi objavljeni u knjizi su rezultat, ali ne i kraj istraživanja nekih od najvažnijih zgrada i lokaliteta u Varaždinu.