Tribina “STAMBENE ZADRUGE I DRUŠTVENA TRANZICIJA”

22/05/2023

Zadruga Otvorena arhitektura i Zadruga za etično financiranje pozivaju Vas na tribinu pod nazivom “STAMBENE ZADRUGE I DRUŠTVENA TRANZICIJA” koja će se održati u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine u Oris Kući arhitekture (Ul. kralja Držislava 3, Zagreb) s početkom u 18:00 sati.

Na tribini će sudjelovati:

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba
Rolf Novy-Huy, Ko-Operativ eG NRW, Njemačka
Zsuzsanna Pósfai, Europska zadruga MOBA housing SCE, Mađarska
Antun Sevšek, arhitekt, Zadruga Otvorena arhitektura
Zoran Sikora, stručnjak za procjenu rizika, Zadruga za etično financiranje
Moderator: Mauro Sirotnjak, arhitekt, udruga Pravo na grad

Tema tribine je tranzicija iz tržišnog modela stanogradnje i apartmanizacije prema stambenoj politici koja se temelji na stvaranju dugotrajnog fonda priuštivih stambenih jedinica u javnom i zadružnom vlasništvu. Predstavit će se i pozitivni primjeri iz mnogih europskih gradova, u kojima upravo stambene zadruge pružaju inovativnu viziju gradnje, stanovanja i života u zajednici. Na tribini će se govoriti o načinima implementacije i poticanja realizacije modela od strane jedinica lokalne samouprave. Također, predstaviti će se lokalne i regionalne inicijative koje rade na razvoju zadružnog stanovanja te rezultati regionalnog istraživanja o stambenim potrebama i dostupnim načinima financiranja.

Zadruga Otvorena arhitektura (ZOA) je s partnerima Zadrugom za etično financiranje (ZEF) i Gradom Križevcima nositelj EU projekta ‘’Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj’’. ZOA i ZEF su članovi Europske zadruge MOBA Housing SCE koja umrežava inicijative zadružnog stanovanja te radi na kreiranju organizacijskih i financijskih preduvjeta za implementaciju ovog uspješnog modela gradnje priuštivih stambenih jedinica u zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Tribina će se održati na engleskom jeziku.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zadruge Otvorena arhitektura. Više o EU fondovima na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr