VEČERI U ORISU: TOMISLAV ĆURKOVIĆ & ZORAN ZIDARIĆ VINARIJA TOMAC + DEGUSTACIJA VINA TOMAC

10/10/2023

U ponedjeljak, 16.10.2023., s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Ulica Kralja Držislava 3, Zagreb) započinje novi cjelogodišnji serijal događanja - VEČERI U ORISU.

Večeri u Orisu je projekt koji  obuhvaća panel rasprave, razgovore, predavanja arhitekata, ali i autora sa drugih polja stvaralaštva - znanstvenika, umjetnika, književnika, glazbenika te drugih zanimljivih predavača. Ovim projektom Oris Kuća arhitekture želi svim generacijama pružiti mogućnost za kulturno, produktivno i kreativno druženje, koje nam ponekad uistinu nedostaje.

Serijal započinjemo u ponedjeljak 16.10.2023., u 18 sati, predstavljanjem projekta VINARIJA TOMAC, arhitekata Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, a moderator događanja je Maroje Mrduljaš.

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Zajednički ured DVA ARHITEKTA osnivaju 1992. godine, a njihov dugogodišnji rad okrunjen je nagradama Bernardo Bernardi, Drago Galić, Vladimir Nazor, Nagrada grada Zagreba te brojnim međunarodnim nagradama.

O VINARIJI TOMAC

„PRIRODNO I NESPUTANO: Obitelj Tomac poznata je po pjenušcima, a vinska karta bazirana je na maceriranim vinima koja odležavaju u velikim drvenim bačvama i amforama. Kraj je poznat po drvenim bačvama, a odležavanje i čuvanje vina u amfori (quevri), koja je zakopana u zemlju na mjestu koja se zove marani, drevna je gruzijska metoda. Oslanjanje na tradiciju, povratak vrijednostima koje baštinimo od djedova, koristeći drvene ali osuvremenjene tehnologije i iskustva srodnih regija put je koji vodi prema prirodnim i nesputanim vinima.

Od samog početka nismo dvojili da arhitektura treba biti okvir koji udomljuje taj način razmišljanja, a naša je zadaća da arhitektonskim jezikom i izražajnim sredstvima pošaljemo istu nedvosmislenu poruku kao vina koja će u njoj obitavati. Obilazeći Donju Reku opazili smo gospodarsko dvorište s drvenim štagljem i stogodišnjom stajom sa zidovima od opeke. Saznanja prilikom tog posjeta poslužila su nam kao inspiracija i bila su ključna pri donošenju svih važnih odluka u procesu projektiranja po pitanju odnosa prema tipologiji i graditeljskim elementima oblikovanja, smještaja kuće na parceli, odabiru i tretmanu materijala...“

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vrhunskih vina Vinarije Tomac.

GLAVNI SPONZOR

Wienerberger je vodeći svjetski dobavljač građevinskog materijala i infrastrukturnih rješenja. Jedini je multinacionalni proizvođač glinene opeke i crijepa, fasadne opeke, plastičnih i keramičkih cijevnih sustava, kao i betonskih i glinenih opločnika.

U Hrvatskoj već 25 godina isporučuju inovativne proizvode i potiču arhitekte na prijavu projekata na Brick Award međunarodnu nagradu koja se dodjeljuje za izuzetne primjere arhitekture koja koristi opeku kao ključni građevinski materijal. Ova nagrada obično prepoznaje inovativne, estetski privlačne i funkcionalne projekte koji demonstriraju visoku razinu stručnosti i kreativnosti u korištenju opeke. Tako je i u gradnji Vinarije Tomac korištena Porotherm IZO Profi opeka, a projekt je prijavljen na Brick Award 2024 te navijamo da projekt uđe u uži izbor za osvajanje nagrade.

 

SPONZORI

 

     
     

 

POKROVITELJ