Izložba Zlatka Ugljena - Preludij / 1. - 8. 12. 2016

 

25/11/2016

Izložba radova Zlatka Ugljena naziva Preludij otvorit će se u četvrtak, 1. prosinca 2016. u 19 sati u Oris Kući arhitekture.

Zlatko Ugljen arhitekt je čiji rad odlikuje dosljedno vješto oblikovanje prostora alatima koje izabire pažljivo čitajući prostor u kojem djeluje. U Oris Kući arhitekture prikazat  će se Ugljenov rad u obliku nacrta, skica i maketa koje su nastale kao dio njegovog procesa rada na projektu Bijele džamije u Visokom (koja je i realizirana i dobitnica Aga Khan nagrade za arhitekturu) i natječajnom projektu Katedrale u Mostaru. Dva rada nastala su u približno isto vrijeme, ali daju uvid u dva posve različita pristupa koja rješavaju sakralni prostor dvaju različitih vjeroispovijesti. Izloženi radovi imaju vrijednost kao dio arhitektonskog projekta koji predstavljaju, ali i kao samostalna umjetnička djela koja žive svoj vlastiti život izvan projekta čiji su dio. Ugljenov likovni rad tako postaje višedimenzionalan i prilika je za preispitivanje alata koje koristimo kako bismo dobili došli do arhitektonskog produkta.

Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. na Tehničkom fakultetu u Sarajevu, Arhitektonski odsjek. U zvanje redovnog profesora izabran je 1985. Od 2001. je profesor emeritus na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Važnije izvedene građevine: hotel Ruža u Mostaru, 1975.; hotel Bregava u Stocu, 1975.; Šerefudinova Bijela džamija u Visokom, 1979.; rezidencija predsjednika SFRJ Gorica u Bugojnu, 1979.; planinski hotel Vučko na Jahorini, 1983.; vjersko i kulturno središte Plehan na Plehanu (koautorica N. Ugljen-Ademović), 2005.; katolička kapela na Plehanu (koautorica N. Ugljen-Ademović), 2010. Izlagao je na 15 samostalnih i 9 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je 8 nagrada iz područja arhitekture od kojih je najvažnija Aga Khanova nagrada za arhitekturu, 1983.

Intervju sa Zlatkom Ugljenom iz 2001. godine, objavljen u Orisu broj 12, možete pročitati ovdje.

Izložba je otvorena do 8. prosinca. Ulaz slobodan.

Pokrovitelji:

Grad Zagreb
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske