18. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA od 11. svibnja do 17. lipnja

 

12/04/2023

Ovogodišnje, 18. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA  bit će održano od 11. svibnja do 17. lipnja u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Program “Bina pre Bine” počinje 6. svibnja u Likovnoj galeriji pod nazivom ŽENE U ARHITEKTURI i on će biti realiziran u suradnji s Odborom za arhitekturu grada Beča i s udruženjem ŽAD. Ideja programa je prezentacija dosadašnjeg rada, kao i međusobna razmjena i suradnja oko budućih aktivnosti na promocijama regionalnog stvaralaštva žena arhitekata.

Manifestaciju će 11. svibnja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvoriti izložba  “Daljina koja spaja” posvećena radu arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podijeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno djelo za 2021. godinu. Široki spektar različitih projekata po namjeni - komercijalnih, zdravstvenih, proizvodnih, poslovnih, od objekata velike kvadrature do male električne stanice, povezuje Toškovićeva dosljednost u ustrajavanju najvišim kriterijima, dokazujući u kontinuitetu vrhunske arhitektonske i graditeljske rezultate.

U izložbenom programu bit će otvoreno još pet izložbi. “To Dwell/BEST - Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU predstavit će arhitektonske susrete troje arhitekata iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Na ovoj izložbi sudjelovat će Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda.  Izložba “Arhitektura u Španjolskoj u 21. stoljeću: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe” u Institutu Servantes predstavit će fotografije ovog autora s fokusom na radove renomiranih španjolskih arhitekata iz 21. stoljeća. Izložba na otvorenom “Arhitektura. Skulptura. Sećanje - Umetnost spomenika Jugoslavije 1941-1945.” (Boštjan Bugarčić/Maja Ivanič/Špela Kuhar, Jelica Jovanović- Docomomo Srbija) biće predstavljena u Knez Mihailovoj ulici.

U okviru izložbenog programa, bit će održana sada već tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekt” na kojoj se predstavljaju mladi autori na početku karijere, a ovaj put to je mladi studio za arhitekturu i enterijer koji su osnovale Iva Bekić i Marija Blagojević - Space Love Studio. "Sa stambenom arhitekturom u fokusu, vodimo se idejom da je stan mjesto koje treba odisati duhom onoga tko u njemu živi, a arhitekt netko tko ima sposobnost da mogućnosti prilagodi potrebama korisnika" govore o svojoj arhitekturi mlade autorice.

Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regije, koja posljednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.

Suradnja BINE i internacionalne platforme LINA bit će predstavljena kroz program “Urbane mitologije” inspiriran Atinom, dokumentarni film “Public housing: Belgrade Mode” Rebeke Bratož Gornik, i predstavljanje kolektiva Space for Future.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 3/GOOD URBAN LIFE 3 koji se ove godine održava u Kragujevcu u suradnji sa Filološko umjetničkim fakultetom FILUM iz Kragujevca i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda. Nakon prvobitno uspješno održanog okruglog stola i prošlogodišnjeg izlaska na ulicu, ove godine radimo zajedno na funkcijama regionalnog identiteta, na pripremanju materijala za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca.

U okviru programa predavanja, bit će održana “Revitalizacija modernističkih naselja slučaj Cerak” u kojoj sudjeluju Snežana Ristić, Nataša Đurić (ŽAD) Jasmina Đokić (Nova planska praksa), Milenija Marušić i NVO Kulturni Cerak. Seminar o poslovnom objektu Kampus NCR u bloku 42 na Novom Beogradu koji je projektirao Vladimir Lojanica, pod nazivom Arhitekti / projektanti / praktičari - je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala renomiranih kompanija (u suradnji s Inženjerskom komorom Srbije i SITS), predavanje biroa mladih arhitekata Space Love Studio, Bratislava Toškovića i predavanje Docomomo Srbija povodom izložbe “Arhitektura, skulptura, sjećanje”.

Kao i svake godine značajan dio programa su BINA šetnje: u planu je praćenje traga arhitekture Alekseja Brkića i Mihaila Mitrovića, obilazak Francuske ambasade, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i tradicionalna šetnje Jevrejskim grobljem. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog sada, Zrenjanina, Pančeva, Kragujevca i Šapca, BINA vodi u Valjevo.