Oris online: predavanje Balkrishne Doshija DO 18

30/01/2023

Danas, 31. siječnja 2023. u 18.00 sati, na YouTube kanalu Oris Kuće arhitekture pogledajte predavanje Balkrishne Doshija, indijskog arhitekta dobitnika Pritzkerove nagrade 2018. godine.  

Balkrishna Doshi rođen je 1927. godine (Pune, Indija). Studij je započeo 1947. na Sir JJ arhitektonskom fakultetu u Mumbaiju. Na početku karijere radio je s Le Corbusierom i Louisom Kahnom. Godine 1956. pokrenuo je vlastiti ured Vastushilpa, a 1978. osnovao Zakladu Vastushilpa za edukaciju i istraživanja u području oblikovanja okoliša. Doshi je osnivač, bivši ravnatelj i predsjednik Fakulteta arhitekture i urbanizma u Ahmedabadu (Sveučilište CEPT). Bio je dekan emeritus te živio i radio u Ahmedabadu. Predavao je na prestižnim školama i institucijama diljem svijeta. Dobitnik je Pritzkerove nagrade za 2018. godinu.  Preminuo je 2023. godine.

Predavanje je prikazano u sklopu Festivala Dani Orisa 18.

       

"Arhitektura i filozofija dobitnika nagrade Pritzker za 2018. godinu, Balkrishne V. Doshija, akumulirane tijekom posljednjih 70 godina, odražavaju kompleksne izazove indijskog potkontinenta i daju svoj doprinos univerzalnim humanističkim vrijednostima. Doshi je prepoznat kao vizionar i edukator, graditelj institucija, urbanist, umjetnik i arhitekt posvećen čovjeku, s velikim opusom različitih projekata – od kuća, zgrada socijalnog stanovanja, obrazovnih institucija do gradova i regionalnih urbanističkih planova.

Arhitektonski fakultet CEPT u Ahmedabadu, koji je Doshi osnovao sa svojim kolegama, međunarodno je priznat kao centar izvrsnosti i istraživačkog duha. Ukorijenjen u vlastitu kulturu i kontekst, Doshi je na ključnim projektima u Indiji blisko surađivao s dva majstora – Le Corbusierom i Louisom Kahnom. Njegovo intuitivno istraživanje uključivalo je konstantno propitivanje vođeno duhom zajedništva, dijeljenja, tolerancije, održivosti i slavljenja života. Doshi vjeruje da su zgrade živa bića, a ne inertni statični objekti. Za Doshija, arhitekura je slavljenje života".

Durganand Balsavar

Cijeli intervju možete pročitati na linku: www.oris.hr/slavljenje-zivota

Fotografija: Danko Stjepanović