Press info - DANI ARHITEKATA 7.0

13/04/2023

 

Najavljujemo Dane arhitekata 7.0, koji će biti održani od 20. do 22. travnja u Zadru u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata u Zadru. Time se nastavlja i odabir mjesta održavanja Dana arhitekata po kriteriju prostora nagrađivane arhitekture, a također i prvi Kongres hrvatskih arhitekata 2004. godine, u zajedničkoj organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, održan je u pravo u Zadru.

Pokrovitelji ovih Dana arhitekata su: Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Koncertni ured Zadar.

Otvorenje Dana arhitekata 7.0 , održat će se u četvrtak, 20. travnja u Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skala Falkensteiner resortu. Nakon otvorenja održat će se svečana dodjela medalja godišnjih nagrada HKA. Poslijepodnevni program će se nastaviti u Providurovoj palači u Zadru, nagrađenoj zgradi autora Ive Letilović i Igora Pedišića, koji su prošle godine za nju dobili nagradu UHA-a „Viktor Kovačić“ i nagradu Ministarstva kulture i medija „Vladimir Nazor“. U Providurovoj palači će u popodnevnom programu biti predstavljanje nominacija godišnjih nagrada UHA-e, a radove će u obliku kratkih predavanja prezentirati sami autori.

Popodne i večer prije otvorenja, 19. travnja,  od 17 sati u prostoru Fortis Cluba u Punta Skala Falkensteiner resortu, održat će se otvorenje izložbe izložbe EU MIES AWARD 2022, a od 18 sati, u prostoru Dvije palače, Zadar, održat će se program Razgovor s arhitektom, s akademikom Nikolom Bašićem.

Cjelokupni program Dana arhitekata 7.0 možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

https://web.empl.io/da7?locale=hr#f1631abc71904cb88ea07eb2478f0a94

Nastavljajući tradiciju Dana arhitekata kao centralnog mjesto gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora, najavljujemo i dodjelu godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata za 2023. godinu s nominacijama i to u 3 kategorije:

Za MEDALJU ZA DOPRINOS KULTURI GRAĐENJA Ocjenjivački sud je nominirao:

1. SKROZ d.o.o., projektni tim: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Tamara Jeger

za Nove gradske stube – Ploče

2. Hrvatski planinarski savez, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića

Za MEDALJU ZA PLANIRANJE PROSTORA Ocjenjivački sud je nominirao:

1. Grad Karlovac za Provedbu planerskog dijela procesa urbane preobrazbe poručja Luščić u Karlovcu

2. Ask atelier d.o.o. i Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitaliz

Za MEDALJU ZA INOVACIJE I ODRŽIVOST U ARHITEKTURI Ocjenivački sud je nominirao:

1. SKROZ d.o.o., projektni tim: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Zvonimir Marčić

2. Hrvatski planinarski savez, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića za Ekološka farma autohtonih hrvatskih svinjaacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Detalje o ocjenjivačkom sudu, nominiranim radovima, te projektnim timovima preuzmite na sljedećoj poveznici: https://www.arhitekti-hka.hr/hr/novosti/nominacije-za-godisnje-nagrade-hrvatske-komore-arhitekata,4527.html.

U subotu su  u 9 sati predviđena tri stručna obilaska Zadra i okolice: Maškovića Han, vodstvo: Tihana Musić, Vir / Nin, vodstvo Bogdan Marov i Zadar, vodstvo Darko Anton Franceschi.

Organiziran je prijevoz autobusima u četvrtak, 20. travnja 2023. iz Zagreba i Pule s povratkom u subotu, 22. travnja nakon stručnih obilazaka.

Molimo Vas da nam najavite Vaš dolazak na sljedeće kontakte: dani@arhitekti-hka.hr i/ili 01/5508-410.