Promocija knjige Tomislav Premerl - Povijesnost arhitekture

20/10/2017

U četvrtak, 26. 10. 2017. u 19h, u Oris Kući arhitekture održat će se predstavljanje knjige autora Tomislava Premerla Povijesnost arhitekture, Predeset tekstova  o arhitekturi 1962. - 2013. objavljenoj u nakladi izdavačke kuće UPI2M BOOKS.

O knjizi će govoriti:

Hildegard Auf-Franić, recenzentica
Karin Šerman, recenzentica
Marijan Hržić, urednik
Tomislav Premerl, autor

Misliti o arhitekturi kreativni je proces , misao je kojom započinje knjiga s pedeset Premerlovih izabranih tekstova objavljivanih kroz  pedeset godina njegova znanstvenog rada. Zbirka je to autorovih promišljanja raznovrsnih tema iz područja arhitekture i umjetnosti. Svaki tekst predstavlja samostalnu tematsku cjelinu, no istodobno se isčitavaju i njihove problemske poveznice te zajedno funkcioniraju kao niz poglavlja knjige posvećene zajedničkoj složenoj problematici. Zbog svoje strukture djelo je istodobno i kronika jedne angažirane teorijske i kritičke misli koja postojano traje kroz pola stoljeća, manifestirajući trajnost i stabilnost temeljnih uvjerenja i vrijednosti.

Nova knjiga Tomislava Premerla veliki je doprinos hrvatskoj arhitekturi te izvor vrijednih znanstvenih osvrta i kritika mladim generacijama arhitekata i povjesničara umjetnosti.

Iz recenzija:
 

Rukopis autora dr. sc. Tomislava Premerla “Povijesnost arhitekture. Pedeset tekstova o arhitekturi 1962.-2013.” doživljavam kao njegov, ali i svojevrsni vlastiti vremeplov kroz proteklo razdoblje događanja i promišljanja u sferi arhitekture i šire vizualne kulture. Dr. Premerl naime ovdje sažima svoje misli u pedeset tekstova koje piše kroz pedeset godina, a koje ja svih tih pedeset godina pratim i čitam, tako da kroz to vremensko putovanje prolazimo zapravo zajednički. U knjizi su okupljeni tekstovi različitog profila i karaktera: pregledni članci, problemska razmišljanja, popularni i informativni tekstovi, stručne i znanstvene i teoretske studije. Isto takva je i širina medija u kojima su tekstovi bili objavljivani. I baš je ta širina – kako u profilu tekstova tako i korištenom spektru medija – izuzetno vrijedna i važna, jer su poruke iznošenih analiza i razmišljanja bile namijenjene ne samo arhitektonskoj publici, već su saznanja o arhitekturi i umjetnosti bila odašiljana i širokoj publici čitača.

prof. emerita dr.sc. Hildegard Auf-Franić

 

Konzistentnost zbirke zajamčena je konzistentnošću misli koja prožima sve njezine autonomne dijelove. Raspon od pedeset godina nastajanja tekstova pritom omogućuje praćenje dominantnih aktualnih preokupacija vremena – prevladavajućih tema, pitanja, izazova, problema – i tako predstavlja svojevrsnu dragocjenu kroniku arhitektonskih tema, diskursa i promišljanja u posljednjih pola stoljeća. Zbog svoje strukture djelo je istodobno i kronika jedne angažirane teorijske i kritičke misli koja postojano traje kroz tih pola stoljeća, manifestirajući trajnost i stabilnost temeljnih uvjerenja i vrijednosti, baš kao i širinu brojnih interesa i fokusa.

prof. dr. sc. Karin Šerman