Predavanje: Mia Roth & Tonči Čerina - Škola u Popovači

 

28/02/2019

U četvrtak, 28. veljače 2019. u 18 sati u Oris Kući arhitekture, u sklopu izložbe Piranesi Award 2018, Mia Roth i Tonči Čerina održat će predavanje Osnovna škola u Popovači. Novoizgrađena škola nominirana je za Piranesi Award 2018 ali i za ovogodišnju ediciju Mies van der Rohe nagrade. 
 
Škola u Popovači
 
Smještena na prazno polje rubne zone Popovače, škola  uspostavlja novi koordinatni sustav: dispozicija definira njegovo ishodište u kvadrantima novog javnog prostora. Ulaskom u netaknutu ravnicu između potoka i ceste, velika zgrada uvlači zajednicu u svoja programska polja. 
 
Škola je koncipirana kao binuklearni kompleks dvorane i škole, organiziran oko osnovnih pristupnih puteva i pripadajućih zajedničkih prostora. S dvije stope na tlu, povezana učioničkom kralježnicom na katu, škola reagira na mjerila i rituale okoline te uspostavlja prostornu točku identifikacije zajednice. Raznovrsne potrebe velikog programa u pitomom okruženju su obavijene augmentiranim dvostrešnim krovom kontinuirane brončane ovojnice. Glavni pristupi su istodobno i mjesta okupljanja na ulazu u školu i dvoranu, artikulirani i objedinjeni hipertrofiranim trijemom. Pješačkim prodorom do sportskog dijela parcele na sjeveru omogućeno je korištenje igrališta i u vannastavno vrijeme, te povezivanje s planiranom rekreacijskom zonom. Zasebne cjeline vanjskih sadržaja zajedno s visokim zelenilom parkova uklopljeni su u jedinstveno urbanističko-hortikulturno rješenje: otoci šume, vrtova, sportskih terena ili parkinga ističu se u popovačkom krajoliku različitošću materijala kao novi oblik kultiviranog pejzaža.
 
Volumeni slijede koordinatni sustav kojeg uspostavljaju pristupne osi svake skupine korisnika, povezani nizom učionica okrenutih pejzažu i galerija orijentiranih na unutrašnji krajolik voida PVNa i dvorane. Dnevno svjetlo u učionicama modulirano je kombinacijom sklopivih perforiranih brise-soleila i tamburima kružnih nadsvjetala. Monokromatski materijali – konstrukcija, poliuretanski podovi i asfaltne površine – su neutralna podloga žarištima okupljanja ili slobodnih intervencija koje naseljavaju prostor tijekom školskog života. 
 
Popovača je uoči raspisa javnog arhitektonskog natječaja, 2007. godine, bila hrvatska natalitetna perjanica koja je brojnu djecu razvozila autobusima u obližnje škole jer je lokalna bila premalena. Gradnja je započela 2013.
 
autori: Mia Roth i Tonči Čerina
suradnici: Tajana Jaklenec, Nebojša Weiner, Tanja Herr, Alen Batista, IPRO inženjering
godina projekta: 2007.
godina realizacije: 2018.
investitor: Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija
izvoditelj: Gradnja d.o.o. 
 
O autorima:
 
Mia Roth i Tonči Čerina su arhitektonski duo koji zajedno radi od 1999. godine. Mia je diplomirala 2000., doktorirala 2015. godine i radi na katedri za Arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Tonči je diplomirao 1998. godine, a prije osnivanja vlastite prakse radi u APZ-inženjeringu i u zagrebačkom Uredu za strategijsko planiranje. Djeluju u okviru arhitektonskog ureda Roth i Čerina. Sudjelovali su na brojnim arhitektonskim natječajima, uglavnom za zgrade društvenog standarda, na kojima su od 1999. do danas osvojili i mnoge nagrade. Aktivno su angažirani u različitim modalitetima djelovanja: o svom radu ali i drugim temama drže predavanja, pišu, gostuju kao kritičari, vode radionice i sudjeluju u radu strukovnih tijela.
 
 

Partner:


 
Sponzori: