Izložba Hosting the Dolomites

 

22/11/2017

U petak, 1. prosinca 2017. u 19h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Hosting the Dolomites. Izložba dolazi u Zagreb nakon Državnog muzeja arhitekture u Moskvi i Talijanske ambasade u Beču. 
 
Moskovski Državni muzej arhitekture pozvao je 2016. godine Udruženje umjetnika Južnog Tirola (Südtiroler Künstlerbund, SKB) da organizira izložbu sedam tirolskih umjetnika i sedam arhitekata. Udruženje SKB u svom se djelovanju pokušava povezati s drugim udrugama i tako širi vlastitu mrežu. Time nadilazi regionalno određenje, a lokalnom stanovništvu otvara nove prostore vidljivosti. Ovog puta u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture. 


1) Andreas Flora  2) Feld 72  3) EM2  4) Arnold Mario dall'O
 
Središnja tema izložbe je prostor, posebice u odnosu na Dolomite. Sedam priznatih arhitektonskih ureda regije predstavljeno je s važnim projektima, planiranim za i realiziranim u Južnom Tirolu. Zgrade predstavljene fotografijama i maketama upućuju na bitne karakteristike regije, one otkrivaju krajolike, pripadnike različitih jezičnih skupina, njihove kulture, potrebe, kao i ekonomske sektore važne za regiju. 


1) MoDus arhitekti  2) Kelderer - Dell'Agnolo  3) Ingrid Hora  4) Hubert Kostner
 
Roland Baldi predstavljen je sa žičarom za grad Meran (2000.), Dell'Agnolo – Kelderer projektom renovacije seoske kuće u Vinschgau, a Peter Picher kućom znanom kao Mirror House, riječ je o modernom stambenom zdanju koje se nalazi među vinogradima Bozena / Bolzana. EM2 je prisutan s novim projektom za Hotel Tanzer u Terentenu / Terentu. Mladi arhitekti iz ureda Feld 72 svoje vještine otkrivaju s projektom jedne vinarije. Modus Architects zastupljeni su sa školom u Bozenu, a Andreas Flora i Gilbert Sommer s projektom novog sjedišta firme. 


1) Peter Pichler  2) Gino Alberti  3) Roland Baldi
 
Izložba je vizualno proširena uključivanjem umjetničkih intervencija sedam umjetnika koji kroz različite medije s vizionarskim, kritičnim i promišljenim odgovorima reagiraju na kontekst i ljude. Gino Alberti predstavljen je s nadrealnim krajolicima velikih formata. Arnold Mario Dall'O transformira obične bale sijena. Hubert Kostner izobličuje stilizirane zimske krajolike Dolomita printane na razvodnim pločama u vertikalne paravane. Fotografski opus Käthe Hager von Strobele fokusira se na interijere starih kurija, a funkcionalni drveni predmeti Ingrid Hora ironični su podsjetnik njenih korijena. Willy Verginer bavi se tipološkom drvenom kućom, rastavljajući ju na dijelove. Thomas Sterna sam postaje umjetničko djelo – puštajući minijaturnu željeznicu postavljenu u idiličan krajolik da kruži oko njegove glave.


1) Thomas Sterna  2) Käthe Hager von Strobele  3) Willy Verginer
 
Kustosi projekta su David Calas i Lisa Trockner (SKB).
 
Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2017.
 
Ovaj projekt omogućila je Autonomna provincija Bozen / Bolzano (Južni Tirol).