Izložba Wolfgang Tschapeller: Oziris - Svijet 1

 

26/06/2017

U četvrtak, 6. srpnja u 19h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba austrijskog arhitekta Wolfganga Tschapellera pod nazivom Oziris – Svijet 1. Na izložbi će biti prikazan niz impresivnih modela recentnih projekata ureda Wolfgang Tschapeller ZT GmbH, uz video projekciju. Izložbu prati publikacija s tekstovima koje je napisao i pripremio arhitekt Tschapeller, a koji služe kao teorijska baza njegove eksperimentalne prakse.
 
Ne postoje zgrade u Bestjelesnom gradu. Bestjelesni grad je nakupina i koncentracija simpatija. Bestjelesni grad reagira na posjetitelje. Formiran je u skladu s atmosferama, moždanim valovima i potrebama. Bestjelesni grad je vizualizacija potreba: privremeno sklonište, horizontalnost, opuštanje, glad, ozljede, analiza posjetiteljevih slabih točaka, plutanje, liječenje, komplet za pružanje prve pomoći, sjećanja. Bestjelesni grad nastaje na poziv posjetitelja. Materijalizira se kao zona suosjećanja. Pojavljuje se pred posjetiteljem kao konsolidirana masa molekula. Formira se, preuzima posjetitelja, podiže ga sa zemlje, smješta u sigurnu zonu, analizira moždane valove, reformira se i odvaja od tla. 
 
Wolfgang Tschapeller, iz teksta kataloga
 
Wolfgang Tschapeller je arhitekt koji radu u Beču. Rođen je u Dölsachu u istočnom Tirolu, u početku se školovao za stolara, a arhitekturu studirao na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i na Sveučilištu Cornell u Ithaci, država New York. Wolfgang Tschapeller je kao gostujući profesor predavao na Sveučilištu Cornell u Ithaci, na Sveučilištu umjetnosti i dizajna u Linzu te Državnom sveučilištu New Yorka u Buffalu, kao i na drugim akademskim ustanovama. 2004./2005. bio je McHale stipendist na Državnom sveučilištu New Yorka u Buffalu. Od 2005. je profesor arhitekture na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a od 2012. voditelj Instituta za umjetnost i arhitekturu.
 
Međunarodni projekti u tijeku uključuju Centar za razvoj nauke u Beogradu i projekt izgradnje hotela u vrtu Palače Schwarzenberg u Beču. Značajniji projekti uključuju Sveučilište primijenjenih umjetnosti u Beču, seriju BVA 1, 2 i 3 za sjedište austrijskog Fonda za osiguranje javnih službenika u Beču i Europski kulturni centar između Palatinske kapele i gradske vijećnice u Aachenu. 1998. i 2006. je radio na projektima za operu u Linzu. Nadalje, upravna zgrada općinskih vlasti u Murau, Austrija, završena 2002. godine, i Kuća Sv. Josipa 2007. utjelovljuju neke od njegovih suštinskih ideja.
 
Projekti Wolfganga Tschapellera prikazani su, na primjer, 2012. godine u austrijskom paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji s instalacijom Ruke nemaju suze da teku, a daljnji radovi 2010., 2006., 2004., kao doprinosi izložbi Novi trendovi u arhitekturi u Europi i Aziji-Pacifiku 2008. u Tokiju i 2010. u Istanbulu, u sklopu izložbe Skulptorska arhitektura u Austriji u Nacionalnom muzeju umjetnosti u Kini u 2006., u Galeriji Aedes East 2006., u Galeriji Aedes West 2004. te Bijenalu arhitekture u Sao Paulu 2003.
 
Wolfgang Tschapeller ZT GmbH osnovan je 2007., s Wolfgangom Tschapellerom kao direktorom. 2012. je otvorena podružnica Wolfgang Tschapeller ZT GmbH Beograd. Od 2014. je direktor Wolfgang Tschapeller ZT GmbH Niklavs Paegle, d.i.a.
 
Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2017.