04/09/2018

U subotu, 15. rujna 2018. u 12 sati u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Uznesenje umjetnice Monice Alcazar-Duarte u sklopu 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Uznesenje predstavlja slike astronoma i znanstvenih ustanova diljem Europe u sklopu interaktivne instalacije koja uključuje komponentu proširene stvarnosti. Slike prati zvučna pozadina koja uključuje tekst Frana Whitea, poznatog filozofa i teoretičara svemira.
 
Čovječanstvo je trenutno uključeno u novu svemirsku utrku. Države i privatne korporacije nadmeću se u razvoju tehnologija za istraživanje i u konačnici iskorištavanje bogatstava kozmosa. Nova generacija znanstvenika radi na razvoju vještina koje su nam potrebne da bismo istraživali taj neizmjerni prostor. Kako ovaj poduhvat napreduje, tako život na Zemlji tiho sipi dalje, obilježen kaosom i nepredvidivošću. Prirodni procesi i životni ciklusi koji se ponavljaju već tisućljećima nastavljaju svoj evolucijski marš. Čini se da je unapređenje čovječanstva povezano s napuštanjem onoga što nas čini ljudima i prihvaćanjem onoga što je umjetno. Pokušavamo preživjeti u umjetnim okolišima. Razvijamo umjetnu inteligenciju. Činjenica je da se u srži našeg postojanja nalazi ono što je prirodno, što je kaotično. Naša esencija je nešto što je zapravo izvan naše kontrole bez obzira koliko to pokušavali prikriti tehnologijom i objasniti znanošću. Znanost je postala nova religija naše civilizacije. Naš prodor u svemir kao da je zacementirao našu vjeru u čovječanstvo kao boga našega doba; gospodara svega što vidimo. Unatoč tome, upravo u krhkom kaosu koji je u nama pronalazimo našu najautentičniju narav. 
 
BIO
Podrijetlom iz Meksika, Monica živi i radi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Studirala je film, izvedbeni dizajn i dokumentarnu fotografiju. Njena foto-knjiga Tvoje fotke mogli bi koristiti dileri drogom (Your Photos could be used by drug dealers) 2014. postala je dio zbirke umjetničkih knjiga u MoMA-a u New Yorku, Yale University Gallery i Joan Flasch Collection na Arts Institute of Chicago. Njeni radovi izlagani su na Format Festival, Les Rencontres d’Arles, Getxo Foto i Noorderlicht Festival. Godine 2017.dobila je Magnum Graduate Photographer Award i The Photographers’ Gallery Bar-Tur PhotoBook Award. Njezin najnoviji rad Mogući pejzaži (Possible Landscapes) je participativni projekt pomirenja za mlade u postkonfliktnim zemljama.
 
Više o festivalu na službenim web stranicama Organa Vida, kao i na Facebook stranici manifestacije.