Predavanje And...Yet Another Tokyo!

22/02/2018

U utorak, 27. veljače 2018. u 18 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje arhitekata Darka Radovića i Davisi Boontharm naslovljeno And... Yet Another Tokyo! The Extraordinary in the Ordinary.

Zamislite globalni grad s desecima milijuna stanovnika u kojem ulice nemaju imena.
Zamislite ogromni grad u kojem ulice nemaju pločnika.
Zamislite metropolu u kojoj se zločini ne događaju i gdje se svi ponašaju pristojno.
Zamislite…
Ili, možda ne morate razmišljati… samo dođite u Tokyo i iskusite sve to.

Svakodnevni, dominantni Tokyo ne otvara se tako lako strancima, još manje povremenim posjetiteljima. Ipak, mi smo odlučili postati dio takvog Tokyja. Tu već deset godina živimo i predajemo arhitekturu, kao redovni profesori, u mjerilu jedan na jedan, potpuni stranci. Uživamo u onom što je Roland Barthes opisao kao žamor nepoznatog jezika koji ovdje doista stvara divnu zaštitu, obavija  stranca (…) zvučnim filmom koji utišava sve alijenacije materinjeg jezika. U Tokyju smo razumjeli Pereca. Naučili smo promatrati. Ipak, bilo je potrebno određeno vrijeme da shvatimo da čovjek ponekad ne može razumjeti. Ova nam spoznaja pomaže da se približimo biti stvarnih prostora i praksi koje dosad, kroz naša prijašnja iskustva i preduvjerenja, nismo mogli pojmiti. co+labo radović, arhitektonski i urbanistički istraživački laboratorij na vodećem japanskom sveučilištu Keio također pomaže.

Cilj ovog predavanja je podijeliti nekoliko impresija Tokya dvoje slučajnih insider-a.

Jedna od kritičkih struja koja definira Tokyo je neosporna kvaliteta arhitektonske produkcije. No čak se i prava remek djela ovdje na određeni način istovremeno stope i ističu u cjelokupnom sivilu konteksta. Uronjeni u anonimnu tkaninu beskrajnih ponavljanja, izljevi naglašenih identiteta funkcioniraju kao lokalne znamenitosti, otkrivajući znakove u gradu s bezimenim ulicama.

Predavanje se fokusira na nekoliko izvanrednih mjesta, praksi i trenutaka unutar svakodnevnog Tokya. Vizualna istraživanja izvanrednog unutar svakodnevnog u gradovima, uhvaćenog u crtežima i akvarelima Davisi Boontharm istovremeno najavljuju i otkrivaju se paralelno prateći predavanje i pozivajući na razgovor.

Darko Radović
Profesor arhitekture i urbanizma na Sveučilište Keio, Tokyo. Predaje, istražuje i prakticira arhitekturu i urbanizam u Europi, Australiji i Aziji. Na Sveučilištu Keio, Darko vodi co+labo radović, istraživački laboratorij koji se fokusira na urbanističke koncepte i održivi razvoj u raznim mjerilima, u kontekstima koji otkrivaju razlike i nude susrete s Drugim. Objavljivao je na engleskom, srpskom, hrvatskom, japanskom, korejskom, talijanskom i tajlandskim jezicima.

Davisi Boontharm
Profesorica arhitekture i urbanizma na Sveučilištu Meiji, Tokyo. Njena međunarodna akademska putanja obuhvaća Francusku preko Tajlanda, Singapura i Australije do Japana. Urbana istraživanja Davisi Boontharm uključuju subjektivnost i ulogu umjetnosti u re-kvalifikaciji, dok njen kreativni rad izražava strast prema gradovima. Objavila je veći broj knjiga i istraživačkih radova, a umjetnički opus izlaže međunarodno.