Predavanje - Wolfgang Tschapeller

 

24/08/2017

U četvrtak, 31. kolovoza u 19h na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održat će se predavanje austrijskog arhitekta Wolfganga Tschapellera. Predavanje je organizirano povodom zatvaranja izložbe Wolfganga Tschapellera: Oziris – Svijet 1 koju u Oris Kući arhitekture možete pogledati do četvrtka, 31. kolovoza 2017. 
Wolfgang Tschapeller će na predavanju predstaviti eksperimentalne arhitektonske projekte ureda Tschapeller, ali i interdisciplinarni rad u okviru Instituta za arhitekturu. Osvrnuti će se kako na povijesne, tako i na suvremene arhitektonske, filozofske i umjetničke uzore vidljive u vlastitom dekonstrukcijskom pristupu arhitektonskoj praksi i promišljanju.
     
Ne postoje zgrade u Bestjelesnom gradu. Bestjelesni grad je nakupina i koncentracija simpatija. Bestjelesni grad reagira na posjetitelje. Formiran je u skladu s atmosferama, moždanim valovima i potrebama. Bestjelesni grad je vizualizacija potreba: privremeno sklonište, horizontalnost, opuštanje, glad, ozljede, analiza posjetiteljevih slabih točaka, plutanje, liječenje, komplet za pružanje prve pomoći, sjećanja. Bestjelesni grad nastaje na poziv posjetitelja. Materijalizira se kao zona suosjećanja. Pojavljuje se pred posjetiteljem kao konsolidirana masa molekula. Formira se, preuzima posjetitelja, podiže ga sa zemlje, smješta u sigurnu zonu, analizira moždane valove, preoblikuje se i odvaja od tla. 
 
Iz kataloga izložbe
 
Arhitekt koji radi u Beču. Rođen je u Dölsachu u Istočnom Tirolu, školovao se za stolara, a arhitekturu studirao na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i na Sveučilištu Cornell u Ithaci, New York. Kao gostujući profesor predavao na Sveučilištu Cornell u Ithaci, na Sveučilištu umjetnosti i dizajna u Linzu te Državnom sveučilištu New Yorka u Buffalu. 2004./2005. bio je McHale stipendist na Državnom sveučilištu New Yorka u Buffalu. Od 2005. profesor je arhitekture na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a od 2012. voditelj Instituta za umjetnost i arhitekturu. Značajniji međunarodni projekti: Centar za razvoj znanosti u Beogradu, projekt izgradnje hotela u vrtu Palače Schwarzenberg u Beču, Sveučilište primijenjenih umjetnosti u Beču, seriju BVA 1, 2 i 3 za sjedište austrijskog Fonda za osiguranje javnih službenika u Beču i Europski kulturni centar u Aachenu. Projekti su mu prikazani 2012. godine u austrijskom paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji.