Predavanje: STUDIO UP - Hotel Amarin

 

25/05/2017

U četvrtak 01. lipnja 2017. godine u Oris Kući arhitekture u 19h autori projekta hotela Amarin, Lea Pelivan i Toma Plejić iz ureda STUDIO UP, uz ostale suradnike (Numen / For Use, Damir Gamulin, Ksenija Jurčić Diminić) predstavit će realizaciju ovog rovinjskog hotela. Nakon prezentacije, slijedi razgovor s autorima kojega će moderirati arhitekt Idis Turato. 
 
Obiteljski hotel Amarin otvoren je u kolovozu 2016. godine. Autori projekta Pelivan i Plejić predstavit će intenzivnih 18 mjeseci rada - od čitanja konteksta do tehničkog pregleda.
 
U svibnju 2017. godine uz časopis Oris broj 104, izašlo je i novo specijalno izdanje pod nazivom Oris+, ovaj put u potpunosti posvećeno Hotelu Amarin.  U tekstu Akcija i oblik turizma koji se nalazi u Orisu+,  arhitekt Idis Turato napisao je: Hotel Amarin predstavlja novi sustav koji podrazumijeva precizno i jasno definiranje programa, pomno skriptiranje akcije, oblikovanje hotelskih sekvenci te montažu arhitektonskih elemenata sklopljenih u konkretan i jasan turistički sklop…Ovakva metoda projektiranje ništa ne prepušta slučaju, nema predaha i stanke, postoji samo razlika u brzini i intenzitetu korištenja, načinu spoznaje, volji ili metodi apsorbiranja sadržaja i ponuđenih fenomena…Hotel Amarin i metoda projektiranja Studija UP govori nam da je bavljenje arhitekturom turizma s jedne strane silno interesantno i zavodljivo, ali, s druge strane, nepredvidivo i riskantno.
 
STUDIO UP, baziran u Zagrebu, bavi se suvremenom arhitekturom i urbanizmom, a osnovali su ga Lea Pelivan i Toma Plejić 2003. godine nakon pobjede na natječaju za zgradu gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici za koju su 2009. godine dobili nagradu Europske komisije: 'Mies van der Rohe – Specijalno priznanje za nadolazeće arhitekte.'  STUDIO UP predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu - 'Metamorph' 2004. godine paviljonom FRAMEWORKS (u suradnji s arhitektom Petrom Miškovićem i umjetnicom Ivanom Franke) i plutajućim paviljonom - pavilion.hr (u suradnji s više arhitekata) u sklopu People Meet in Architecture 2010. godine. Na poziv Terencea Rileya, selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong Konga, STUDIO UP je za izložbu Ultra Light Village realizirao paviljon 'Gizmo' 2011. godine. U ljubljanskoj galeriji DESSA, STUDIO UP se predstavio izložbom DISCHARGE 2014. godine. STUDIO UP prezentiran je u knjizi Ivana Rupnika 'Peripheral Moment' u izdanju izdavača Actar 2011 godine. Lea Pelivan i Toma Plejić sudjeluju u radu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu od 2005. godine, a od 2009. godine na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.